Universiteit van Utrecht

12 januari 2001

Het Onderwijs Meester 9: 'Groener Gras'

Educatorium, Leuvenlaan 19, De Uithof, Utrecht 9:0 uur

Op vrijdag 12 januari 2001 vindt voor de negende maal de jaarlijkse onderwijsconferentie 'Het Onderwijs Meester' plaats. Tijdens deze conferentie staan tal van voorbeelden van 'good practice', op zowel onderwijsinhoudelijk als -organisatorisch gebied, van de verschillende opleidingen van de Universiteit Utrecht centraal. Onderwijs Meester 9, voor studenten en docenten van de Universiteit Utrecht, is het gat in de schutting om een blik in elkaars tuin te werpen en om succesformules en valkuilen uit te wisselen.

Een van de meest besproken aspecten van het universitaire landschap is de kwaliteit van het onderwijs. Veranderende, vernieuwende en toenemende kennis maakt aandacht voor onderwijskwaliteit van groot strategisch belang. Wat mensen vandaag nog binnen het kader van de eigen opleiding denken te kunnen aanpakken, blijkt morgen een multidisciplinaire of interfacultaire ontwikkeling te zijn. Het is daarom niet verwonderlijk dat er binnen de Universiteit Utrecht zoveel aandacht wordt besteed aan het onderwijs. Moderne onderwijsvormen, zoals projectonderwijs en duale trajecten, de invoering van ICT en het bachelor-master model zijn slechts enkele voorbeelden waaraan wordt gewerkt. Dit alles met één gezamenlijk doel: een hoge kwaliteit van de opleiding.

In de workshops tijdens de conferentie staat uitwisseling centraal. Deelnemers wordt de mogelijkheid geboden om opgedane kennis te delen, tot nieuwe inzichten te komen en methodes te leren. Ze worden uitgedaagd om over de grenzen van het eigen cluster te kijken en de vertaalslag te maken naar hun eigen opleiding. Gedurende de hele dag kunnen posters met voorbeelden van 'good practice' bekeken worden en kan het gebruik van ICT in het onderwijs worden beproefd. Tijdens de lunch zijn er thematafels waar universiteitsbrede ontwikkelingen worden besproken.

Docent van het jaar en jong docententalent 2000-2001 Een belangrijk onderdeel van het programma is de uitreiking van de 'Docentenprijs van de Universiteit Utrecht' en de prijs 'Jong docententalent van de Universiteit Utrecht'. Deze prijzen zijn door het College van Bestuur ingesteld met als doel docenten te stimuleren en als waardering voor hun verdiensten voor het universitaire onderwijs. Genomineerd voor de prijs 'Jong docententalent' zijn: dr. T. Maintz (Wiskunde & Informatica) en dr. T.L. Vaessens (Letteren). Genomineerd voor de Docentenprijs zijn: dr. J.T.A Verhoeven (Biologie), dr. M.J.H. Geelen (Scheikunde), mw.dr. A.L. Bootsma (Geneeskunde), mw.dr. D.E. van der Poel (Letteren), prof.dr. A.J.R. Heck (Scheikunde) en prof.dr. J. van Weesep (University College).
Voor meer informatie over de prijzen: www.uu.nl/docentenprijs

Beating the Brains
Het Onderwijs Meester vormt ook de aftrap voor Beating the Brains. Speciaal voor het 73e lustrum heeft de Universiteit Utrecht een nieuwe manier van discussiëren ontwikkeld. Een openbare debatwedstrijd op internet met als doel tot oplossingen te komen voor actuele maatschappelijke problemen. Beating the Brains is een online discussieplatform waarop gesprekspartners met elkaar in het strijdperk treden.

Vrijdag 12 januari 2001 van 9.00 tot 17.30 uur Educatorium, Leuvenlaan 19, De Uithof, Utrecht Het Onderwijs Meester 9: Groener gras
Voor informatie en aanmelding: www.uu.nl/onderwijsmeester

Gewijzigd:Thursday, December 21, 2000 Johan Vlasblom