PERSBERICHT

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Movir: medische beroepsgroepen verkeerd voorgelicht

Nieuwegein, 12 januari 2001 - Interpolis en het assurantiekantoor Meeùs hebben de Nederlandse fysiotherapeuten en huisartsen verkeerd voorgelicht. Dit door te suggereren dat zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen sluiten bij Interpolis (onderdeel van Rabobank) tegen een premie van tientallen procenten minder dan Movir. Dit blijkt uit een vergelijking tussen de door Interpolis/Meeùs op internet gepubliceerde premies en die van Movir.

Movir heeft boos gereageerd op de actie van de verzekeraar en de tussenpersoon. 'Dit is onbehoorlijk', aldus directeur Rogier Huffnagel van Movir. 'De fysiotherapeuten en huisartsen worden op een verkeerd been gezet'. De onderneming overweegt juridische stappen en gaat de polishouders en de met haar samenwerkende verzekeringsadviseurs actief informeren over deze gang van zaken.

De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie maakten gisteren bekend een zogeheten mantelovereenkomst met de verzekeraar Interpolis en het assurantiekantoor Meeùs te hebben afgesloten. Op basis van deze overeenkomst zou Interpolis een gelijkwaardige verzekering aanbieden als die van Movir, maar tegen een veel lagere premie. 'In veel gevallen minder dan de helft', zo stond in een persbericht van het KNGF te lezen. De besturen van de beroepsorganisaties hebben dit aanbod - uitkomst van onderhandelingen met Interpolis/Meeùs - inmiddels aan hun leden kenbaar gemaakt.

Een vergelijking van zowel de verzekering als het premie-aanbod leert echter dat Interpolis/Meeùs hun aanbod niet kunnen waarmaken. In de eerste plaats zijn de verzekeringen niet gelijkwaardig. Daarnaast kloppen de premieverschillen niet en is de premie in veel gevallen zelfs hoger dan die van Movir. Huffnagel: 'Het voorgespiegelde beeld klopt van geen kant'.

Aanleiding voor deze affaire is een premieverhoging die Movir enkele weken geleden heeft aangekondigd. Deze premieverhoging is nodig omdat Movir - door snel stijgend ziekteverzuim van medici en het achterblijven van het premieniveau - al enkele jaren aanzienlijke verliezen lijdt. Movir heeft overigens kort geleden - in verband met de premieverhogingen - in overleg met de genoemde beroepsorganisaties contact gezocht met het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) met het verzoek de noodzakelijke verhoging door te berekenen in de tarieven van de medici. Minister Borst van Volksgezondheid heeft in een reactie aangegeven dit serieus in overweging te willen nemen. Movir heeft inmiddels hierover contact gehad met het ministerie.