FNV BONDGENOTEN

Werknemers Shell eisen in CAO einde inkrimping personeel

Werknemers van Shell willen dat het bedrijf het personeelsbestand niet nog verder inkrimpt. Dit moet een belangrijke inzet worden bij de komende CAO-onderhandelingen. De werkdruk is hoog en dat komt doordat er met te weinig mensen wordt gewerkt, volgens de werknemers. Dit blijkt uit een enquete die FNV Bondgenoten hield onder zijn leden bij Shell in Pernis en Moerdijk. Met de uitkomsten wil FNV Bondgenoten er achter komen wat de wensen zijn van de leden bij de komende CAO-onderhandelingen. De helft van het aantal leden bij Shell (1200) vulde de enquete in.

Shell heeft de laatste jaren een reorganisatie doorgevoerd, waardoor duizend mensen in Nederland de Shell-familie hebben moeten verlaten. Tijdens de komende CAO-onderhandelingen zal de voortdurende inkrimping prominent op de agenda komen, als het aan de leden van FNV Bondgenoten ligt. Zo'n 74 % vindt dat eerst het werkdrukprobleem moet worden opgelost, voordat er verder wordt gesneden in het personeelsbestand.
Maar liefst 70 procent van de geënquêteerden zegt last te hebben van te hoge werkdruk. Bijna 47 procent vindt dat dit komt doordat er met te weinig personeel gewerkt wordt.
'Een duidelijk signaal', aldus Bram Oudenaarden, die namens FNV Bondgenoten de CAO-onderhandelingen doet. 'De mensen zijn het zat. Het probleem is ontstaan omdat Shell maar blijft inkrimpen. We zullen absoluut proberen om hier via de CAO-onderhandelingen een halt toe te roepen.'

Een ander onderwerp uit de enquete was prestatiebeloning. Verrassend is dat een meerderheid vindt dat de bedrijfsprestatiebeloning (BPB), in april 1997 ingevoerd, goed werkt (46 %). Niet blij is ruim 38 procent. Slechts 36 procent is voorstander van de individuele prestatiebeloning (IPB), die in april 1999 is ingevoerd. Maar liefst 40 procent ziet deze vorm van beloning liever omgezet in een bedrijfsprestatiebeloning.

De vierdaagse werkweek is populair onder de werknemers : maar liefst 77 % wil graag dat dit onderwerp tijdens de komende CAO-onderhandelingen op de agenda komt.

De CAO-onderhandelingen beginnen eind februari. De Shell-CAO geldt voor ongeveer 3400 medewerkers die werken in de vestigingen Pernis en Moerdijk.

Meer informatie :
Bram Oudenaarden, bestuurder FNV Bondgenoten,

0164 - 264000 of 06 - 22973934

12 jan 01 13:25