Vakschoolleerling Rik van Rixel wint Schöne-wedstrijd

De Schöne-ontwerpwedstrijd die ook dit jaar weer werd gehouden op de Vakschool Amsterdam, had als thema In de Ban van de Ring meegekregen. Twee categorieën leerlingen konden meedingen naar een geldbedrag en een reis naar Pforzheim: studenten uit de reguliere examenklassen, en uit het extra leerjaar Techniek. Rik van Rixel won in de eerste categorie met een heel bijzondere draaibare ring.

Ring van Rik van Rixel met als titel Illusie en werkelijkheid De ring van Rik (afbeelding) heeft als titel Illusie en werkelijkheid. Rik heeft daarmee willen aangeven dat wekelijkheid en illusie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het sieraad bestaat uit een opengewerkte, geelgouden buitenring, die een draaibaar geheel vormt rondom een titanium binnenring. Wanneer de buitenring een slag wordt gedraaid, wordt de binnenring, bezet met zeven diamanten, zichtbaar. Twee titanium zijringen omsluiten het geheel; de diverse onderdelen worden bij elkaar gehouden door geelgouden klinknagels.

Eisen

Uiteraard voldoet deze ring aan de eisen die de Vakschool stelde aan de meedingende ontwerpen. Toegestaan waren ringen, hangers of broches, gemaakt zonder gebruik van gietmethoden, met een gewicht van maximaal 13 gram, waarvan maximaal 10 gram 14 krt. goud. Rik maakte zijn ring helemaal met de hand, zonder gebruik van bestaande onderdelen.

Pforzheim

Samen met zijn mede-prijswinnaars (Mendel Moerenhout, Selma van der Wolde, Marjolijn Gravemaker en Frida Andivisito) mocht Rik op uitnodiging van Schöne op studiereis naar Pforzheim. Hier werden diverse bedrijven bezocht, waaronder de Allgemeine Gold und Silber Scheideanstalt, waar uit afval de metaaldeeltjes worden gehaald, die vervolgens weer worden verwerkt tot plaat, draad en buis. Ook kettingenfabriek Eugen Schofer stond op het programma. Bijzonder is dat je je mening over de prijzen direct bijstelt als je ziet hoe zon proces (kettingen maken, red.) in elkaar steekt en hoeveel tijd en aandacht dit vraagt, aldus een van de deelnemers. Ook werd een bezoek gebracht aan het edelsteenmuseum, waar niet alleen diverse slijpvormen te zien zijn, maar ook talrijke sieraden met edelstenen.

Voor meer informatie over de ring Illusie en werkelijkheid ( 22.500): tel. (06) 55 18 57 14.

Federatie Goud en Zilver Postbus 904 2270 AX Voorburg tel: 070 - 386 77 77
Reacties naar: sierinfo@xs4all.nl