Rotterdam, 11 januari 2001

28ste ABN AMRO World Tennis Tournament wederom zeer sterk bezet

Het ABN AMRO World Tennis Tournament maakt ook dit jaar zijn status als toptoernooi waar met maar liefst 5 top-10 spelers en in totaal 12 spelers uit de mondiale top-25. Het complete spelersveld sluit voorlopig op nummer 51 van de wereld.

Hiermee schaart Rotterdam zich opnieuw onder de topindoortoernooien in de wereld. Als nummer 1 geplaatst is de Rus, Marat Safin. Afgelopen jaar was voor de jonge Rus het beste jaar uit zijn nog korte carrière met overwinningen in de US Open, Parijs, Toronto, Barcelona, Mallorca, Tasjkent en St. Petersburg. Met deze 7 zeges was Safin meteen de meest succesvolle speler van het jaar 2000.

Ook zijn landgenoot en éénmalig winnaar in Rotterdam, Yevgeny Kafelnikov is dit jaar weer van de partij. Met een 5de plaats op de wereldranglijst, runner-up bij de Australian Open én winnaar van de Olympische titel behoort hij opnieuw tot één van de topspelers van het toernooi.

Als 3de geplaatst in Rotterdam is de symphatieke Spanjaard Alex Corretja, die samen met zijn landgenoot Juan Carlos Ferrero (eveneens van de partij in Rotterdam) de Davis Cup ten koste van Australië naar Spanje haalde en ook het prestigieuze Mastertoernooi in Indian Wells op zijn naam schreef.

De overige spelers dit jaar uit de top-10 zijn Thomas Enqvist en de finalist van het afgelopen ABN AMRO WTT, Tim Henman. Enqvist won afgelopen jaar het Mastertoernooi van Cincinnati en het toernooi van Basel, terwijl Henman succesvol was in Wenen en Brighton.

Verder in de top-25 een aantal zeer bekende namen. Op nummer 12 de al eerder genoemde Juan Carlos Ferrero, de revelatie van het jaar 2000. Verder de winnaar van het afgelopen ABN AMRO WTT én winnaar van het Mastertoernooi in Monte Carlo: Cedric Pioline. Vervolgens op plaats 17 tot en met 19 van de wereld: Dominik Hrbaty, Arnaud Clement en Sebastien Grosjean en op plaats 22 Nicolas Kiefer.

De top-25 lijst wordt afgesloten met onze landgenoot Sjeng Schalken, die het jaar 2000 is geëindigd op een prachtige 22ste plaats op de wereldranglijst, waarmee hij met stip de beste Nederlander van dit moment is geworden. Schalken won in 2000 het toernooi van Tokio en was verliezend finalist in Shanghai. Samen met Paul Haarhuis won hij ook nog de dubbel in Shanghai. Momenteel staat Schalken op de 25ste plaats van de entrylist.

WILDCARDS
De eerste wildcard is inmiddels gegeven aan onze landgenoot én Rotterdammer Raemon Sluiter. Sluiter eindigde dit jaar voor de eerste maal binnen de top-100 van de wereld en was o.a. verliezend finalist in Amsterdam. Een wildcard die hij dus helemaal zelf heeft verdiend. Voor wat de overige wildcards betreft houdt de organisatie nog een slag om de arm. Er zijn inmiddels aanvragen binnen van Jan Siemerink en Greg Rusedski. Gezien de ervaringen uit het verleden zal de definitieve toewijzing eerst plaatsvinden in de 2de week van februari. PRIJZENGELD
Het totale prijzengeld van het 28ste ABN AMRO World Tennis Tournament bedraagt $ 850.000. Hiervan ontvangt de winnaar ruim $ 139.000. Bij het dubbelspel bedraagt de eerste prijs voor het winnende team ruim $ 62.000.

Het prijzengeldoverzicht, met daarbij vermeld de te verdienen ATP punten is als volgt:

Enkelspel       ATP punten      Dubbelspel per team
Winnaar         $ 139.300               50      $ 62.300
Finalist                        $   73.300              35      $ 32.750
Halve finales           $   38.600              22      $ 17.250
Kwart finales           $   20.300              12      $   9.080
2e ronde                $   10.700               4

1e ronde $ 5.630 1 $ 2.000
SPEELVELDEN
Omdat er ook dit jaar zoveel mogelijk met vaste aanvangstijden wordt gespeeld en het aantal partijen op het centre court daardoor wordt beperkt, wordt er ook dit jaar weer een aantal wedstrijden -singles en dubbels- op court 1 gespeeld. In tegenstelling tot andere jaren is dit court, inclusief de overige trainingsbanen, verplaatst naar de Scheldehal. Rondom het court worden tribunes geplaatst voor circa 2.000 toeschouwers. KWALIFICATIETOERNOOI
Het aantal toe te laten spelers voor de kwalificatie zal wederom 16 bedragen. Dit betekent dat op zaterdag 17 februari, vanaf 10.00 uur de eerste ronde zal worden gespeeld en op zondag, 18 februari, eveneens vanaf 10.00 uur, de tweede en laatste ronde. Tevens zullen op zondag de kwalificaties worden gehouden voor de dubbels.

Prijzengeld kwalificatie: 1e ronde $ 475, 2e ronde $ 900. Gekwalificeerde spelers ontvangen 2 ATP race points.

SPEELTIJDEN
Overdag wordt van maandag tot en met vrijdag op het centre court begonnen om 11.00 uur, terwijl er daarnaast op court 1 een aantal dubbelpartijen zal worden afgewerkt. Op de avonden zullen telkens 2 singles worden gespeeld op het centre court. De avondwedstrijden beginnen om 19.30 uur. Zoals gebruikelijk zullen de halve finales op zaterdag om 14.00 uur, respectievelijk om 19.30 uur beginnen terwijl de finale op zondag om 14.00 uur gepland staat. SPECIALE ACTIVITEITEN
Maandag wordt voor de eerste maal de "Senioren Dag" georganiseerd. Dit betekent dat tennisliefhebbers vanaf 55 jaar het toernooi kunnen bezoeken en f 10,- korting krijgen. Dinsdag staat wederom in het teken van de traditionele "Ladiesday", waarbij in de Congreszaal van Ahoy' gedurende de dag spectaculaire modeshows worden gegeven. Ook hier geldt een speciaal tarief van f 20,-.

In samenwerking met de ATP zal tevens een aantal activiteiten met spelers worden opgezet. Zoals een informele ontmoeting met de pers in de persbar, ontmoetingen met sponsors en hospitalityhouders, handtekeningensessies enz. Meer informatie hierover tijdens het toernooi. OFFICIALS
Referee is de Brit Colin Hess, terwijl Hans Fleer opnieuw Chief of Umpires is. Namens de ATP Tour zal Thomas Karlberg als supervisor optreden en Vittorio Selmi is de ATP Tour Manager. TELEVISIE
NOS Studio Sport zal ook dit jaar weer ruime aandacht aan het toernooi besteden. Vanaf maandag zijn er dagelijks wedstrijdverslagen van 16.30 - 17.30 uur en van 23.00 uur tot middernacht. Eén en ander wordt verder aangevuld met informatie en verslagen in de dagelijkse Sportjournaals van Studio Sport. De halve finale op zaterdag en de finale op zondag zullen zoals gebruikelijk live op de Nederlandse buis worden uitgezonden.

Verder zal Eurosport vanaf woensdag wedstrijden uitzenden op het Europese net, terwijl het toernooi ook te zien zal zijn in o.a. Brazilië, Venezuela, Thailand, Japan, USA en in grote delen van Zuid-Amerika. INTERNET
Het toernooi zal dit jaar ook via internet te volgen zijn. Via de toernooi-site www.abnamro.nl/wtt wordt dagelijks een verslag gedaan van gespeelde wedstrijden, wetenswaardigheden, uitslagen en speelschema's.

PERSKAARTEN
Accreditaties voor het toernooi gaan uitsluitend schriftelijk via de afdeling Communicatie van Ahoy', Postbus 5106, 3008 AC Rotterdam. Zonder tegenbericht kunnen de aangevraagde perskaarten worden afgehaald bij Tonny van Bergen aan de persbalie, welke te bereiken is via de Deelnemersingang van het Sportpaleis. De organisatie behoudt zich het recht voor om aanvragen niet te honoreren. LOTING
De officiële loting vindt plaats op zondag 18 februari a.s. om 13.00 uur in The Lounge op de eerste etage van het Ahoy' Congres- en Vergadercentrum (Ahoy' Plaza). Persvertegen- woordigers die deze loting willen bijwonen kunnen zich door middel van bijgevoegd antwoordformulier aanmelden (s.v.p. retourzenden per fax of door gebruikmaking van de antwoordenveloppe).

ORGANISATIE : Ahoy' Projecten bv
Wim Buitendijk : Toernooidirecteur
Hans van Amerongen : Adjunct-directeur Projecten Nathalie Kraanen : Projectassistente
Marianne Bonthuis : Hoofd Communicatie
Tonny van Bergen : Persaccreditaties
Bart Regeer : Perscoördinator

SPONSOR : ABN AMRO Bank N.V.
Florien Vaessen : hoofd sponsoring & MB Hospitality ABN AMRO Corporate Communications Jacqueline Jaspers : projectleider sponsoring ABN AMRO Corporate Communications

Afdeling Communicatie Ahoy'