PR & Voorlichting

Persbericht 25 september 2000

Ter gelegenheid viering vijfde lustrum in 2001
UM verleent eredoctoraten aan Barrows, Levelt en Hofland

Tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de Universiteit Maastricht (UM) op 12 januari 2001 zullen op voorstel van het College van Decanen eredoctoraten worden toegekend aan prof. H. Barrows, prof W. Levelt en de journalist H.J. Hofland.

'Founding father' Barrows
Met de toekenning van het eredoctoraat Onderwijskunde aan prof. Barrows wil de UM in het lustrumjaar de betekenis onderstrepen van het kenmerkende Maastrichtse onderwijssysteem PGO (probleem gestuurd onderwijs) voor haar succesvolle ontwikkeling de afgelopen 25 jaar. Prof. Barrows is 'founding father' van het PGO, eerst aan de McMaster University in Hamilton (Canada) en later aan de Southern Illinois University in Springfield (VS). Thans is hij met emeritaat. Barrows beschrijvende werken over probleem gestuurd onderwijs zijn standaardwerken van wereldwijde betekenis geworden. Barrows zorgde ook zelf voor de verspreiding van zijn gedachtegoed; hij was meerdere malen in Maastricht bij welke gelegenheden dankbaar gebruik is gemaakt van zijn deskundigheid. Ere-promotor is prof.dr. C. van der Vleuten, voorzitter van de capaciteitsgroep Onderwijsontwikkeling en Onderwijsresearch.

Veelzijdige psycholoog Levelt
Prof. Levelt is een veelzijdige psycholoog die een grote betekenis heeft en heeft gehad voor de ontwikkeling van de Nederlandse pychologie in het algemeen en de moderne psycholinguïstiek in het bijzonder. Naast hoogleraar psycholinguïstiek, is Levelt ook directeur van het Max Planck Institut für Psycholinguïstiek in Nijmegen. Ere-promotor is prof.dr. G. Kok, decaan van de Faculteit der Psychologie.

Criticus Hofland
Henk Hofland werd voorgesteld door de Faculteit der Cultuurwetenschappen en wordt getypeerd als iemand die op exemplarische wijze gestalte geeft aan het ideaal van een heldere, kritische reflectie op maatschappij, wetenschap en kunst zoals dat in de faculteit wordt gehuldigd. De thematiek in zijn werk omspant tevens de volle breedte van het spectrum van de Faculteit der Cultuurwetenschappen: van Europa tot de informatiemaatschappij, van kunst tot politieke filosofie. Ere-promotor is prof.dr. J. Kusters, hoogleraar Algemene en Nederlandse Letterkunde.

Terug naar Persberichten

Terug naar Pers