Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

12/01/01 Koningin bij Diesviering Universiteit Maastricht

Hare Majesteit de Koningin is 12 januari 2001 in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht aanwezig bij de viering van het 25-jarig bestaan van de Universiteit Maastricht.
De Canadese prof.dr. H.S. Barrows, grondlegger van het systeem van gestuurd onderwijs dat de Universiteit Maastricht in 1976 als eerste universiteit in Europa heeft ingevoerd, zal de diesrede uitspreken.

Tijdens deze bijzondere viering van de dies worden drie eredoctoraten toegekend.
Met de toekenning van het eredoctoraat aan prof. dr. H.S. Barrows wil de universiteit de betekenis onderstrepen van haar kenmerkende onderwijssysteem.
Journalist H.J.A. Hofland ontvangt een eredoctoraat voor de wijze waarop hij gestalte geeft aan het ideaal van een heldere, kritische reflectie op maatschappij, wetenschap en kunst zoals dat in de Faculteit der Cultuurwetenschappen wordt gehuldigd. Prof. dr. W.J.M. Levelt krijgt een eredoctoraat toegekend voor de betekenis die hij heeft en heeft gehad voor de ontwikkeling van de Nederlandse psychologie in het algemeen en de moderne psycholinguĂŻstiek in het bijzonder.

Zeven studenten van elk van de even zovele faculteiten die deze Limburgse universiteit telt, krijgen de studentenprijs voor de wetenschap uitgereikt. Zij ontvangen de prijs voor de beste afstudeerscriptie in het afgelopen academisch jaar.