Universiteit Maastricht
Persbericht
04.01.2001
002

Kwart eeuw innovatief onderwijs en onderzoek
Universiteit Maastricht viert zilveren jubileum

De Universiteit Maastricht (UM) bestaat dit jaar officieel 25 jaar. Op 9 januari 1976 verklaarde koningin Juliana in de Sint Servaaskerk in Maastricht de toenmalige Rijksuniversiteit Limburg voor geopend. De viering van de 25ste Dies Natalis vindt plaats op vrijdag 12 januari om 15.30 uur in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, in aanwezigheid van koningin Beatrix.
Onder de genodigden zijn ook oud-rector magnificus mr. J. Cohen en de rectoren van de andere Nederlandse universiteiten.

Prof.dr. A. Nieuwenhuijzen Kruseman, rector magnificus, zal de academische zitting openen. Prof. dr. H. Barrows, de grondlegger van het kenmerkende Maastrichtse onderwijssysteem PGO, zal de Dies-rede uitspreken. Tevens zullen eredoctoraten worden verleend aan prof. Barrows (erepromotor prof.dr. C. van der Vleuten), de heer H. Hofland (erepromotor prof.dr. W. Kusters) en prof.dr. W.Levelt (erepromotor prof.dr. G. Kok). Namens de Stichting Wetenschapsbeoefening worden de studentenprijzen uitgereikt voor de beste doctoraalscripties in elk van de zeven faculteiten. .

Biografie dr. Sjeng Tans
Voorafgaande aan de academische zitting in het Theater a/h Vrijthof wordt om 12.00 uur in de aula van het bestuurscentrum op de Minderbroedersberg de biografie van Dr. J. Tans gepresenteerd. PvdA-senator drs. Th. Wöltgens zal het eerste exemplaar uitreiken aan de familie Tans. Biograaf dr. A. Klijn, verbonden aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen, geeft een korte toelichting op haar werk. De Limburgse socialist, kamerlid en onderwijsspecialist Sjeng Tans (1912-1993) is een van de grondleggers van de achtste medische faculteit, thans de UM. In de expositieruimte op de Minderbroedersberg zal een tentoonstelling over Tans worden ingericht.

Voor prof. Barrows is in de week voorafgaand aan de Dies een 'PGO-tour' georganiseerd, waarbij hij het PGO zoals dat in Maastricht functioneert van dichtbij kan meemaken. Maatschappijcriticus en journalist Henk Hofland geeft op donderdagavond 11 januari een lezing 'Het einde van de burgerlijke cultuur', met aansluitend een gesprek met Hofland onder leiding van Wiel Kusters. Andere deelnemers aan het gesprek zijn prof.dr. R. de Wilde en dr. B. Pasveer. Deze avond is vrij toegankelijk. Locatie: aula Tongersestraat 53 te Maastricht. Prof. Levelt, hoogleraar psycholinguïstiek en taalwetenschappen, houdt op 12 januari om 13.00 uur een lezing bij de Faculteit der Psychologie getiteld 'Verslag van een ontdekkingsreis'. Ook deze lezing is voor het publiek vrij toegankelijk. Locatie: Aken-zaal Universiteitssingel 40 te Maastricht-Randwijck.

Eigen koers
De UM is er in geslaagd uit te groeien tot een Europese universiteit van middelgrote omvang door in die relatief korte tijd een heel eigen koers te volgen. Zowel op het gebied van onderwijs als onderzoek was in 1976 sprake van vernieuwing. De UM startte als eerste Nederlandse universiteit met het onderwijssysteem PGO. Het onderzoek wordt vanaf het begin niet langs disciplinaire lijnen verricht, maar het is in plaats daarvan thematisch en multidisciplinair van aard. De combinatie van innovatief onderwijs en onderzoek is de sleutel voor succes gebleken. De bewijzen daarvoor zijn de groeicijfers van de UM (thans ruim 11-duizend studenten), de brede navolging die het kleinschalig onderwijs en het PGO landelijk hebben gekregen en de erkenning van het belang van multidisciplinair en thematisch onderzoek met de landelijke invoering van de onderzoekscholen.
Ook bij de uitbouw en de verbreding van opleidingen heeft de UM van meet af aan een afwijkende koers gevaren. Niet Nederland, maar Europa bepaalt het blikveld. Op die manier zijn nieuwe internationale opleidingen ontstaan, die geheel of gedeeltelijk in het Engels worden gegeven. Ook dat is van invloed geweest op de groei en bovendien een stimulans voor de internationalisering van de UM.

Transnationale Universiteit Limburg/Maastricht-Hasselt Aan de vooravond van de viering van het vijfde lustrum staat de UM andermaal voor een nieuwe uitdaging om heel nieuwe en innovatieve initiatieven van de grond te tillen. Dat zijn de vorming samen met het Limburgs Universitair Centrum (LUC) in Hasselt/Diepenbeek van de eerste echte transnationale universiteit in Europa, de start van de opleiding Europese Studies en de oprichting van het University College Maastricht.
Op 18 januari a.s. zullen de Vlaamse en Nederlandse onderwijsministers mw. drs. M. Vanderpoorten en drs. L. Hermans In Maastricht het verdrag ondertekenen inzake de transnationale Universiteit Limburg/Maastricht-Hasselt.

Noot voor de pers
Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om de viering van de 25ste Dies of onderdelen ervan bij te wonen. De redes inclusief de laudatio's van de erepromotoren zijn vooraf onder embargo beschikbaar. Voor bijwoning van de academische zitting in het Theater aan het Vrijthof is aanmelding vereist bij de afdeling Communicatie van de UM, alsmede voor fotografen en de overige audio/visuele pers accreditering bij de RVD, via telefoon 070 356 4142 of fax 070 356 4684
Over de ondertekening van het verdrag op 18 januari zult u nader worden geïnformeerd.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2671/3084/2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
Uitgebreide informatie over het lustrum staat op
www.unimaas.nl/communicatie/lustrum.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.