Het Nederlandse Rode Kruis

11 Januari 2001

Inzet Rode Kruis tijdens Bijeenkomst van Verbondenheid in Volendam

Op vrijdagavond 12 januari zal in Volendam De Bijeenkomst van Verbondenheid plaatsvinden. Naar verwachting zullen ongeveer 20.000 mensen aan de tocht deelnemen.

Het Nederlandse Rode Kruis zal in samenwerking met de EHBO Volendam langs de route vijf EHBO-posten inrichten. De EHBO-posten worden bemand door EHBO´ers uit Volendam en Rode-Kruisvrijwilligers van het Opvang & Verzorgingsteam voor psychosociale hulp. De Verbindingsdienst van het Rode Kruis zal zorgdragen voor communicatie tussen de posten. Daarnaast zal in samenwerking met het GHOR (Geneeskundige Hulpverlening Ongevallen en Rampen) preventief een Sigma-team (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) van de NRK-afdeling Amsterdam nabij het stadion aanwezig zijn.

Bij de hulpverlening in Volendam waren tientallen Rode-Kruisvrijwilligers betrokken. Vijf Sigma-teams waren korte tijd na de ramp ter plekke voor opvang en verzorging van in vele gevallen ernstig verwonde slachtoffers. In de dagen daarna stonden de Rode-Kruisvrijwilligers klaar voor psychosociale hulp aan slachtoffers, familieleden en vrienden in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, het crisiscentrum in het Stadskantoor te Volendam, het Don Bosco College en tijdens de uitvaarttochten.

De Rode-Kruisvrijwilligers die betrokken waren bij de hulpverlening zullen gezamenlijk deelnemen aan de tocht.