Gemeente Edam-Volendam

Stille tocht en herdenking 'Bijeenkomst van verbondenheid'

persbericht 10/01/01

Op vrijdagavond 12 januari 2001 vindt een Stille Tocht en een Herdenkingsbijeenkomst plaats in verband met de ramp, die in de nieuwjaarsnacht in Volendam heeft plaatsgevonden.

Er is gekozen voor de benaming "Bijeenkomst van verbondenheid" om daarmee uitdrukking te geven aan de verbondenheid met alle getroffenen van de caféramp tijdens de jaarwisseling; niet alleen voor hen die zijn overleden en hun familie en vrienden, maar ook voor al die gewonden in de vele ziekenhuizen en hun naasten.

Het gemeentebestuur heeft met de directe nabestaanden van de overledenen contact gehad over de wijze waarop zij wensen deel te nemen aan de bijeenkomst.
De Stille Tocht en de Herdenkingsbijeenkomst zijn vooral bedoeld voor de inwoners van Edam-Volendam. De gemeente heeft het aantal genodigden beperkt gehouden, onder wie de Prins van Oranje, ZKH Willem-Alexander, en een delegatie van het Kabinet, Minister-President Kok, de ministers mw. A. Jorritsma en mw. Dr. E. Borst en staatssecretaris drs. G.M. de Vries.

De Stille Tocht
De tocht gaat om 19.00 uur van start vanaf het Europaplein en leidt via de Zeestraat naar de Haven en het Zuideinde, waarna via de Julianaweg en de Sportlaan het voetbalstadion wordt binnengegaan. Aan de kop van de stille tocht zullen jongeren vanuit het Jongerencentrum Pius X plaatsnemen, gevolgd door leden van het gemeentebestuur en een beperkt aantal gasten.
Tegenover 't Hemeltje zal boven het talud van de dijk een platform worden geplaatst waarop bloemen kunnen worden gelegd. Jongeren van het Jongerencentrum Pius X zullen bij het platform de bloemen aannemen, zodat de stoet in beweging kan blijven.

Er wordt een groot aantal deelnemers en belangstellenden verwacht. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen verzoeken wij u de volgende regels in acht te nemen:

1. Parkeer uw auto op de aangegeven parkeerplaatsen. Er is ruime parkeergelegenheid op het Industrieterrein Edam-West (Oosthuizerweg), vanwaar pendelbussen van Connexxion naar Volendam rijden.

2. Om 19.00 uur luiden alle kerkklokken. Dan vertrekt de stoet vanaf het Europaplein.

3. Voorop gaan jongeren met lantaarns, gevolgd door het gemeentebestuur samen met de genodigden.

4. Overige belangstellenden geven ruim baan aan de stoet en sluiten achter - niet zijwaarts - aan.

5. Geef uw bloemen af aan de jongeren op het platform en loop rustig met de stoet mee.

6. Gehandicapten kunnen desgewenst rechtstreeks naar het stadion gaan; er zijn daar gereserveerde plaatsen.

7. Er wordt niet geapplaudisseerd na de toespraken of muzikale optredens in het stadion.

8. Volg steeds de aanwijzingen op van de politie tijdens de tocht en stewards in het stadion.

Programma in het stadion
In het stadion van FC Volendam vangt om 20.30 uur de herdenkingsbijeenkomst aan. Tijdens deze bijeenkomst zullen afwisselend toespraken en (koor)muziek ten gehore worden gebracht. Om 21.30 uur zal de bijeenkomst met zang worden besloten, waarna de bezoekers het stadion kunnen verlaten.

Welkomstwoord door de ceremoniemeester, gevolgd door 1 minuut stilte.
* toespraak door de burgemeester van Edam-Volendam
* zang: Petruskoor met "Kyrie Eleison"

* toespraak door de Minister-president.

* zang: Zangertjes van Volendam o.l.v. E. Beumer met "Mijn herder is de heer"

* zang: Volendams Opera Koor met "Avé Verum"
* voordracht door jongere(n)

* toespraak door Pastoor Berkhout

* Het "Onze Vader en wees gegroet"

* zang: Jantje Smit met "Avé Maria"

21.30 uur Afkondiging door de ceremoniemeester.

De Expo-tribune zal in verband met de veiligheid gesloten blijven. Het kunstgrasveld achter de P. Mühren-tribune zal worden gebruikt als uitwijkgelegenheid. Op dit veld zal de bijeenkomst via een scherm en geluidsinstallatie te volgen zijn.

Vrijwilligers en medewerkers van de R.K. E.H.B.O. vereniging St. Willibrord en het Rode Kruis zullen tijdens de "Bijeenkomst van verbondenheid" langs de route en in het stadion aanwezig zijn om indien hun medewerking nodig is, deze te kunnen verlenen. De deelnemers aan de Stille Tocht en de Herdenkingsbijeenkomst wordt aangeraden zich warm te kleden, gezien de te verwachten lage temperaturen. Opgemerkt wordt dat de horecabedrijven tussen 17.00 en 21.30 uur gesloten zijn. Voorzieningen als koffie, thee etc. zullen daardoor niet verkrijgbaar zijn langs de route.

De NOS zendt van 19.00 tot 19.40 uur en van 20.25 tot 21.30 uur rechtstreekse beelden uit van de tocht en de bijeenkomst. Tevens zal radio 1 rechtstreeks verslag doen. Deze zender is ook op de middengolf te beluisteren (frequentie 747 Mhz.), zodat gewonden die in de buitenlandse ziekenhuizen verblijven daar met hun familie de "Bijeenkomst van verbondenheid" kunnen volgen.

Verkeersmaatregelen
Verwacht mag worden dat behalve de inwoners van Edam-Volendam, ook velen van buiten de gemeente hun medeleven willen betuigen met de getroffenen in Volendam. Om dit allemaal in goede banen te kunnen leiden zijn diverse verkeersmaatregelen noodzakelijk.
* Vanaf het CS Amsterdam en het station Purmerend zullen in beperkte mate extra bussen van Connexxion naar Volendam worden ingezet.
* Vanaf 16.00 uur worden de volgende straten afgesloten voor autoverkeer:

+ Zeestraat inclusief het Amvo parkeerterrein,
+ de rotonde Julianaweg - Burg. Van Baarstraat - Kielstraat t.a.v. de afritten naar de Kielstraat en naar de Julianaweg richting centrum,

+ Vissersstraat en St. Gerardusstraat t.h.v. de Zusterschoolstraat,

+ Dahliastraat t.h.v. de Burg. Van Baarstraat,
+ Herculeslaan t.h.v. de apotheek,

+ Plutostraat tussen de Pegasusstraat en de Wilgenlaan,
+ Dijkgraaf Poschlaan t.h.v. de Zuidpolderlaan te Edam voor het verkeer in de richting van Volendam.

* Bewoners van het Zuideinde worden er op geattendeerd dat op het Zuideinde absoluut geen auto's mogen worden geparkeerd. Zonodig zullen auto's worden weggesleept.

* Afhankelijk van het tijdstip waarop de beschikbare parkeerterreinen in de oude kom en aan de rand daarvan vol zijn, zal de politie telkens een groter deel van Volendam afsluiten voor autoverkeer dat vanaf de Zeddeweg Volendam binnenrijdt. Uiteindelijk zal zelfs de afslag vanaf de Provinciale weg N247 naar Volendam worden afgesloten en zal het verkeer worden omgeleid via Edam.

* De gehele dijk zal gedurende de gehele dag afgesloten zijn voor autoverkeer.

* Direct na afloop van de herdenkingsbijeenkomst in het stadion zullen alle tijdelijke verkeersmaatregelen weer zijn ingetrokken.

Busvervoer
Omdat de Zeestraat vanaf 16.00 uur niet meer te gebruiken is zullen de bussen van Connexxion hun halteplaats krijgen in de Populierenlaan, op een zelfde wijze als dit tijdens de Volendammer kermis gebruikelijk is. Voor buslijn 112 houdt dit een gedeeltelijke aanpassing van de route in, namelijk: deze zal niet voorbij de Hogedijk de Julianaweg oprijden, maar deze zal via de Heideweg, Leendert Spaanderlaan, Saturnusstraat en Herculeslaan rijden, zijnde dezelfde route op dit traject als lijn 110.
Vanuit de Populierenlaan vervolgen de bussen hun gebruikelijke route in de richting van de Mgr. C. Veermanlaan.

Inlichtingen: Cor Kwakman, tel. 0299-398306.