Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=406965



Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Veiligheidsbeleid Afdeling Wapenbeheersing en Wapenexportbeleid Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 12 januari 2001 Auteur R.J.H. van Laak

Kenmerk DVB/WW-010/01 Telefoon 070 - 348 52 29

Blad /1 Fax 070 - 348 54 79

Bijlage(n) 1 E-mail dvb-ww@minbuza.nl

Betreft Vragen van de leden Verhagen en Van de Camp over de rol van Amsterdam bij wapenleveranties

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer d.d. 28 november 2000, kenmerk 2000102940, waarbij gevoegd waren de door de Verhagen en Van de Camp overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij u ingediende vragen, heb ik de eer u, mede namens de Minister van Justitie, de Minister van Defensie en de Staatssecretaris van Economische Zaken, als bijlage dezes ons antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Korthals, Minister van Justitie, de heer De Grave, Minister van Defensie, en de heer Ybema, Staatssecretaris van Economische Zaken, op vragen van de leden Verhagen en Van de Camp

Vraag 1

Deelt u de mening dat het VN-embargo tegen Ethiopië en Eritrea ook verplichtingen voor Nederland met zich meebrengt om zeker te stellen dat vanuit de VN-lidstaten geen wapens illegaal aan beide landen worden verstrekt?

Antwoord

Het VN-wapenembargo roept geen plicht in het leven voor Nederland om zeker te stellen dat er vanuit andere VN-lidstaten geen wapens illegaal aan Ethiopië en Eritrea worden verstrekt.

Dit neemt niet weg dat Nederland, binnen zijn mogelijkheden, toeziet op de naleving van een wapenembargo door andere staten. Vanwege de Nederlandse deelname aan UNMEE is Nederland inzake het wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea extra alert op evt. schendingen van het embargo.

Vraag 2

Zo ja, welke stappen zal Nederland naar aanleiding van recente berichten zetten opdat het door de VN afgekondigde wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea wordt nageleefd?

Antwoord

De Nederlandse regering heeft vooralsnog geen concrete aanwijzingen dat het wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea door andere staten wordt geschonden. Indien de regering via haar ambassades of via andere weg kennis krijgt van schendingen van het embargo, dan zal Nederland deze actief proberen tegen te gaan en deze schendingen in multilateraal en/of bilateraal verband aan de orde stellen.

Voor wat betreft eventuele illegale transfers vanuit Amsterdam verwijs ik naar het antwoord op de vragen van de leden van Koenders en Apostolou over de rol van Amsterdam bij wapenleveranties.

Vraag 3

Kan de minister van Buitenlandse Zaken op korte termijn de Kamer informeren over de huidige stand van zaken met betrekking tot wapenaankopen door beide landen en het naleven van het wapenembargo in het algemeen?

Antwoord

De Nederlandse regering heeft zoals gezegd vooralsnog geen concrete aanwijzingen voor schending van het wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea. Informatie over evt. wapenaankopen door beide landen blijft beperkt tot enkele niet nader onderbouwde meldingen. Mocht de regering in de toekomst eventueel de beschikking krijgen over nadere aanwijzingen van wapenaankopen door beide landen en schendingen van het huidige wapenembargo dan zal deze informatie zoveel mogelijk worden verwerkt in de reguliere UNMEE-brieven aan de Kamer.

Kenmerk
DVB/WW-010/01
Blad /1

1 Telegraaf van 24 november jl. en RTL Nieuws van 23 en 24 november jl.

2 2000/102910

===