Recente schilderijen van Joris Geurts
12 januari t/m 11 maart 2001 in de Tuingalerij

In februari 2001 verschijnt een monografie over de in Noord-Brabant geboren schilder/componist Joris Geurts (Oss, 1958). De monografie wordt uitgegeven door Slewe Galerie te Amsterdam in samenwerking met Galerie Nouvelles Images in Den Haag. De publicatie, met 45 afbeeldingen in kleur, bevat een kunsthistorische tekst van de hand van Bert Jansen en een meer associatieve, literaire tekst van Henk van Woerden. Het verschijnen van deze monografie vormt ook aanleiding tot het organiseren van twee parallelle exposities: het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch en Slewe Galerie in Amsterdam tonen respectievelijk van 13 januari t/m 11 maart én van 17 februari t/m 24 maart 2001 recent werk van Geurts. In het Noordbrabants Museum zijn ongeveer 15 schilderijen en tekeningen te zien.

In een recensie in de NRC uit 1997 schreef Betty van Garrel over Joris Geurts: 'Hoe hij het voor elkaar krijgt om met puur abstracte middelen voorstellingen te scheppen die aan de natuurbelevenis van de romantici en de symbolisten herinneren, is een raadsel. In de voorstellingen van de schilder Joris Geurts (Oss 1958) is het alsof natuurlijke verschijnselen zich met verhevigde kracht aan je voordoen. (*) De associaties die de schilderijen van Joris Geurts oproepen, verschillen uiteraard per individu maar opvallend genoeg voeren ze in het algemeen terug naar dezelfde bron, de natuur. (*) Het intrigerende van zijn voorstellingen is dat hij met eenvoudige geometrische vormen als het ware analogieën van natuurlijke verschijnselen weet te scheppen. Hij doet dat met cirkels, ovalen, rechthoeken, gebogen en rechte lijnen.' En - zou je eraan toe kunnen voegen - met een kleurenpalet van overwegend gelen en blauwen, opgehoogd door zwart/wit contrasten en een enkel oranje of purper accent. De opvallende helderheid die de schilderijen van Joris Geurts kenmerkt, is een kwaliteit die in elke recensie wordt benadrukt. Auteur Bert Jansen schrijft in de te verschijnen monografie: 'In de schilderijen vanaf 1996 wordt het detail van de aura of stralenkrans uit de voorgaande werken het hoofdmotief. Voor het oplichten van kleur, dat altijd al een belangrijk motief was, wordt nu een vorm gevonden, analoog aan de vormen uit de natuur waarin het licht zich toont als een samenstelling van kleuren, langs de facetten van een prisma bijvoorbeeld of in een regenboog. Het analytisch onderzoek van de eigen werkwijze en het oeuvre zoals dat in de afgelopen twintig jaar is gegroeid, leidt tot gefragmenteerde beelden waarin een detail kan overkomen als een totaaloverzicht dat in het gebied eromheen wordt uitvergroot.

De betekenis van het werk ligt echter niet in de analytische uiteenzetting waarmee het tot stand komt. De vicieuze cirkel tussen maakproces en resultaat is er alleen om te worden doorbroken door de lyrische expressie van de kleur, die een ruimtelijke dimensie krijgt in het gefragmenteerde beeld. Geurts is vooral een colorist die volgens de academische traditie van Delacroix eerst een palet samenstelt van twintig of meer kleuren voordat hij aan een schilderij begint. Dan pas volgt het omzichtige proces waarin drukken en schilderen elkaar aanvullen. Geschilderde passages, gedrukte vlakken, opengehouden restvormen en citaten van eerder werk vloeien samen tot een beeld, waarin kleur wordt getoond als transparant licht in een heldere ruimte. (*) In het werk van Geurts verlopen de betrekkingen tussen beeld en werkelijkheid via de kunst. Of, als ik zijn antwoord op de vraag naar zijn inspiratie door de natuur anders formuleer, de werkelijkheid wordt gekend via de schilderkunst.'

Speciale activiteit
Op zondag 18 februari om 15.30 uur vindt de uitvoering plaats van drie composities die werden geschreven door Joris Geurts. Na een inleiding door Henk van Worden staan de volgende composities op het programma: Purple Blue and Lemon Yellow, 1999/2000, voor viool, cello, trompet en piano; Seven songs, 2000, voor mezzosopraan en cello en voor mezzosopraan en piano; Disappearances I en II voor mezzosopraan, piano, cello en viool. Deelnamekosten: * 15,- p.p. (inclusief entree, kortingsregelingen zijn niet van toepassing). Deelnemers kunnen zich opgeven bij Marieke Geurtsen tel. 073- 68 77 804.

De monografie over het werk van Joris Geurts is vanaf 17 februari a.s. beschikbaar. De composities van Joris Geurts verschijnen ook op muziek cd. De cd is te koop in de museumwinkel.

Aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maureen Trappeniers, tel. 073-68 77 810. Beeldmateriaal is beschikbaar en wordt u op verzoek toegezonden door Lucie Kuijpers tel 073- 68 77 808 of per e-mail info@ noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:

Lucie Kuijpers
Noordbrabants Museum
Postbus 1004
5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877808
fax. 073-6877899