LEZING: CAMILLE CLAUDEL/AUGUST RODIN
Vernieuwing in de Beeldhouwkunst

Lezing door Kunsthistorica Margrith Barnhoorn in de Vrije Akademie Delft op vrijdag 12 januari 2001 van 20.00 tot 22.00 uur.

Vanaf 20 januari is in het Singer Museum in Laren een tentoonstelling te zien van het werk van de Franse beeldhouwster Camille Claudel. Zij was de leerlinge, minnares en medewerkster van Auguste Rodin. Rodin geldt als de grote vernieuwer van de beeldhouwkunst. Zijn manier van weergave van de mens ging in tegen alle toen heersende regels. De bronzen huid van zijn beelden vangt het licht en reflecteert het zodanig dat de huid lijkt te bewegen. Hiermee bevrijdde hij de beeldhouwkunst van een strak keurslijf. In deze lezing wordt dit breekpunt in de kunstgeschiedenis belicht aan de hand van voorgangers van Rodin, van Rodin zelf en natuurlijk Claudel. Haar rol en haar invloed zal nooit helemaal gereconstrueerd kunnen worden en in een waas van mysterie gehuld blijven. Gelukkig is een deel van haar werk bewaard gebleven, hetgeen een beeld geeft van een opmerkelijke beeldhouwster.

Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar bij de Vrije Akademie Delft, Westvest 9 en kosten f 15,--. Voor meer informatie kunt u bellen met de receptie van de Vrije Akademie Delft, telefoon (015)2602840.

Op deze lezing zijn de Algemene Bepalingen van de Vrije Akademie Delft van toepassing.