Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 12 JANUARI 2001

In kort bestek

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering stemt in met de ontwerptekst van het samenwerkingsakkoord die als basis zal dienen voor de onderhandelingen met de Duitstalige Gemeenschap.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed tot regeling van enkele gevolgen van de invoering van de euro in de Vlaamse decreten en beslui- ten. Het decreet regelt onder meer de vertaling van de regels voor de afronding naar boven of onder tot het dichtstbijzijnde bedrag in frank in afronding naar euro's of eurocenten. Het voorontwerp van decreet zal voor advies worden voorgelegd aan de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering stemt principieel in met de oprich- ting van een nieuwe afdeling Maritieme Toegang als afde- ling van de administratie Waterwegen en Zeewezen binnen het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De afdeling Maritieme Schelde wordt afgeschaft. De baggerwerken in de maritieme toegangswegen zullen in de nieuwe afdeling ondergebracht worden. Deze beslissing zal nog het voorwerp uitmaken van onderhandelingen met de vakbonden.


* * *

Na advies van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met het uitvoeringsbesluit bij het Haven- decreet dat de werking van de Vlaamse Havencommissie regelt.


* * *

Het Havendecreet van 1999 voorziet de oprichting van een subregionaal overlegorgaan per havengebied. Het moet de impact van de havenactiviteiten op de ruimtelijke ordening, het leefmilieu, de mobiliteit en de leefbaar- heid van de woonkernen nagaan en de Vlaamse regering ter- zake adviseren. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering nu definitief het besluit goed dat de werking van deze subregionale overlegorganen regelt.


* * *

De Vlaamse regering verleent gunstig advies aan de vraag van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn tot het beko- men van de machtiging om in het kader van de verplichte automobielverzekering zelf de burgerrechtelijke aanspra- kelijkheid van haar voertuigen te dragen.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Mieke VOGELS en Marleen VANDERPOORTEN :

In de voorbereiding van de opstart van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) werd de behoefte aangevoeld aan een geautomatiseerd, uniform en netoverschrijdend registratiesysteem. Om de centra toe te laten vanaf het schooljaar 2001-2002 op een uniforme wijze te registre- ren, keurt de Vlaamse regering nu, na advies van de Raad van State, definitief het project voor de informatisering van de CLB's goed.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering stemt, na advies van de Raad van State, definitief in met een ontwerpdecreet tot aanpas- sing van de regelgeving inzake het tertiair onderwijs. Het decreet vormt een aanvulling bij en verdieping van het Onderwijsdecreet XII. Enerzijds gaat het voort met de vereenvoudiging en harmonisering van de regelgeving inzake de hogescholen en universiteiten, anderzijds neemt het een aantal knelpunten weg die op korte termijn een oplossing vereisen, doch niet exclusief gekoppeld zijn aan het academiejaar 2000-2001. Het ontwerpdecreet zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een reeks tech- nische wijzigingen van het besluit betreffende de studiegebieden en structuuronderdelen in het secundair onderwijs goed. Het gaat voornamelijk om wijzigingen in benamingen en aanpassingen van data. Het nieuwe besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Vorig jaar keurde de Vlaamse regering een besluit goed dat de subsidiëring van studenten- en leerlingenkoepel- verenigingen regelt. Na advies van de Raad van State zet zij nu definitief het licht op groen voor een beroeps- mogelijkheid voor verenigingen wier aanvraag tot subsi- diëring is afgewezen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat het bestaande uit- voeringsbesluit van 1991 betreffende de PMS-inspectie aanpast aan de nieuwe regelgeving inzake de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's). De PMS-inspectie wordt ermee omgevormd tot CLB-inspectie.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt principieel een aanpassing van het VLAREA (Vlaams Reglement inzake afvalvoorkoming en - beheer) goed, om de VLAREA-norm aan te passen aan de grenswaarden van de Europese Richtlijn, daar waar deze VLAREA-norm soepeler is, met name de grenswaarden voor zink en kwik. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat het twee Vlaamse wetenschappelijke instellingen, nl. het Instituut voor Bosbouw en Wild- beheer en het Instituut voor Natuurbehoud, mogelijk moet maken ook projecten uit te voeren die door de verschil- lende Vlaamse administraties en openbare instellingen worden uitgeschreven. Tot nu toe konden zij dat niet, ook niet wanneer zij als meest geschikte uitvoerder wer- den gerangschikt. Het voorontwerp van decreet zal nu voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Johan SAUWENS :

De Vlaamse regering heeft geen bezwaren of opmerkingen bij het ontwerp-KB tot wijziging van het KB van 19/4/1999 betreffende de geschiktheids- en bekwaamheidscriteria en de benoembaarheids- en bevorderingsvoorwaarden voor de officieren van de openbare brandweerdiensten.


* * *

De werkwijze en timing voor de evaluatie over 2000 en de planning voor 2001 van de topambtenaren van de Vlaamse administratie wordt goedgekeurd. Ook de lijst met gene- rieke doelstellingen die voor elk leidend ambtenaar gel- den, wordt onder voorbehoud van verder technisch nazicht goedgekeurd.


* * *

Eerder al keurde de Vlaamse regering principieel een nieuw reglement goed voor de subsidiëring van export- bevorderende activiteiten. Zij beslist nu de in het besluit opgenomen bedragen meteen te vermelden in euro en de bedragen ook af te ronden (zgn. transparantieafrondin- gen). Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Het nieuwe Decreet Ruimtelijke Ordening bevat een verval- regeling voor gemeentelijke plannen van aanleg die dateren van vòòr het gewestplan of van vòòr gewestplan- wijzigingen die betrekking hebben op hetzelfde grondge- bied als de betrokken plannen. Ter uitvoering van deze vervalregeling keurt de Vlaamse regering nu, op voorstel van de betrokken gemeenten, besluiten goed tot behoud van gemeentelijke plannen van aanleg of delen van gemeente- lijke plannen van aanleg. Ze hebben betrekking op de gemeenten Nieuwpoort, Pittem, Damme, Alveringem, Ieper, Meeuwen-Gruitrode, Overpelt, Tessenderlo, Ham, Sint- Truiden, Hasselt, Ranst, Herentals, Geel, Halle, Zelzate, Assenede, Lede, Deinze, Veurne, Geraardsbergen en Ooster- zele. Ze neemt er akte van dat de gemeenten Geetbets, Maarkedal, Moerbeke-Waas, Gingelom en Wellen niet beschikken over gemeentelijke plannen van aanleg die dateren van voor het gewestplan of van een gewestplanwij- ziging.

-----
einde

-----