Politiebericht Groningen: Diverse 12-01-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Vrijdag 12 januari 2001

Dagelijkse berichten

Veendam: brandstichting Veendam noord opgelost
De politie heeft deze week drie jeugdige verdachten aangehouden die verantwoordelijk zijn geweest voor de brandstichting in een drietal flats in Veendam noord. De verdachten bleken kelderdeuren te hebben opengebroken en in aanwezig afval en huisraad uit baldadigheid brand te hebben gesticht. De politie stelde na de brand een buurtonderzoek in. Hierin bleek dat een viertal jongeren zich bij de flats had opgehouden. Op grond daarvan konden drie broertjes van 15, 16 en 17 jaar oud uit Veendam worden aangehouden. Uit hun verhaal bleek dat de 15-jarige jongen niets met de brandstichtingen te maken had gehad. Hij werd daarop heengezonden. Wel meldde zich een 17-jarig vriendje van de jongens zich aan het bureau. Hij bleek medeverantwoordelijk voor de brandstichtingen. Alle drie jongens zijn ingesloten en zullen vandaag worden voorgeleid voor de rechter commissaris.

Hoogezand: agressieve alcomobilist veroorzaakt ongeval Op de Meint Veningastraat in Hoogezand heeft de politie gisteravond een 31-jarige man uit Hoogezand aangehouden nadat hij een verkeersongeval had veroorzaakt. De man reed over de Sluiskade en sloeg rechtsaf de Meint Veningastraat in. Daarbij reed hij eerste tegen een in het midden van de rijbaan staande verkeerszuil en botste vervolgens tegen een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 28-jarige vrouw uit Sappemeer. Na het ongeval stapte de veroorzaker van het ongeval uit de auto en gedroeg zich agressief tegen een tweetal omstanders en tegen de inzittenden van de auto waar hij tegenaan was gebotst. Daarbij sloeg hij één van die inzittenden, een 37-jarige vrouw uit Sappemeer, tot twee keer toe in het gezicht. Bij onderzoek door de politie bleek de verdachte onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar bij de ademanalyse 2.1 promille alcohol werd gemeten. Onderzoek aan de auto wees uit dat zowel de bedrijfsrem als de handrem niet werkten. Ook bleek de wagen niet te zijn verzekerd. Na verhoor is de verdachte heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd. De bij de aanrijding betrokken wagens zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Stadskanaal: poging beroving opgelost
De politie heeft met de aanhouding van een 34-jarige man uit Stadskanaal een poging tot beroving van een supermarkt aan de Poststraat in Stadskanaal opgelost. De verdachte heeft bekend dat hij op 3 januari 2001 onder bedreiging van een mes heeft geprobeerd een caissière van de supermarkt geld afhandig te maken. Omdat de vrouw bleef weigeren geld af te geven vluchtte de verdachte zonder buit. Na een door de politie ingesteld onderzoek kon de man afgelopen woensdagmorgen in zijn woning in Stadskanaal worden aangehouden. De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zuidhorn: beveiligingsmedewerker bedreigd
Een 41-jarige medewerker van een beveiligingsbedrijf is gisteravond met een mes bedreigd in een verpleeghuis aan de Hoofdstraat in Zuidhorn. De beveiliger kreeg onenigheid met een 36-jarige man uit Nieuw Buinen wiens vader in het verpleeghuis is opgenomen. Rond de verpleging van de vader, die ernstig ziek is, hebben zich de afgelopen weken ernstige meningsverschillen voorgedaan tussen de familie van de zieke en verplegend personeel en directie van het verpleeghuis. De politie bemiddelde al eerder in dit conflict omdat de familie, met name de verdachte, zich agressief tegen het personeel had gedragen. De verdachte is ingesloten voor verhoor. De politie stelt een nader onderzoek in.

Veendam: motorfiets in beslag genomen
De politie heeft gistermiddag de motorfiets van een 23-jarige man uit Wildervank in beslag genomen. De man reed met de motor over de Rijksweg N33 vanuit de richting Veendam in de richting van de A7. Surveillerende politiemensen zagen dat de man met hoge snelheid een aantal keren kritiek dicht op een voorganger reed (kleven). Na een gevaarlijke inhaalmanoeuvre werd de snelheid van de motorrijder door de politie op 175 km per uur geklokt. Met behulp van een andere politiepatrouille kon de man op de A7 ter hoogte van Kolham worden staande gehouden. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd en in overleg met de Officier van Justitie is zijn motorfiets in besla genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij heengezonden.

Delfzijl: man valt met fiets
Aan de Poortweg in Delfzijl liep een 43-jarige man uit die plaats gistermorgen rugletsel op nadat hij, vermoedelijk door de gladheid, met zijn fiets was komen te vallen. De man is voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis.

Groningen: letsel ongeval
Een 24-jarige Groninger en zijn 22-jarige vriendin raakten gisterenmorgen betrokken bij een ongeval op de
Galenuslaan/Boerhavelaan. Beiden reden op een bromfiets en werden aangereden door 29-jarige vrachtwagenchauffeur. De beide Groningers moesten met bekkenletsel naar een ziekenhuis.

Groningen: auto uitgebrand
Op de Froukemaheerd raakte gisterochtend de auto van een 23-jarige Groningse plotseling in brand. De vrouw had de auto net uit de garage gehaald voor een reparatie. Toen de motor afsloeg en zij de auto weer wilde starten ontvlamde het voertuig. De auto brandde geheel uit. De milieudienst moest het wegdek schoonspuiten in verband met benzinelekkage.

Groningen: diefstal handtas
Een 32-jarige stadjer is gisteravond op het Zuiderdiep opgepakt, nadat hij uit een winkel in de Herestraat een handtas had weggenomen. Een 20-jarige vrouw uit Groningen was het slachtoffer geworden toen zij in een schoenenzaak schoenen paste, terwijl haar handtas naast haar op de grond stond. Getuigen zagen dat de verdachte met de tas de winkel verliet. Op grond van het signalement zagen agenten de verdachte op het Zuiderdiep lopen, waar hij kon worden aangehouden. De man is ingesloten. Ook op de Oude Ebbingestraat pakte de politie een handtas dief op. De man, een 26-jarige Groninger, bleek de handtas van een medewerkster van een winkel uit de zaak te hebben weggenomen. Getuigen rende achter de verdachte aan en wisten hem te achterhalen. Hierbij werden zij door de verdachte met de dood bedreigd, maar ze zagen kans hem aan de politie over te dragen. De man is ingesloten in een politiecel.

Groningen: winkeldiefstal
Een 25-jarige man uit Klazienaveen en een 16-jarige man zonder vaste woonplaats werden donderdagavond op de Pelsterstraat aangehouden. Een beveiligingsmedewerkster van de Herestraat had gezien dat de beide verdachten een jas hadden weggenomen in een kledingzaak. Zij waarschuwde de politie en volgde de verdachten. Bij hun aanhouding bleek dat de mannen meerdere kledingstukken hadden ontvreemd. De verdachten zijn ingesloten.

Groningen: weer kledingdiefstallen
In een kledingzaak aan de Herestraat werden nog twee verdachten aangehouden door het beveiligingspersoneel. De beide verdachten 26 en 31-jaar oud en afkomstig uit Grootegast werden ook betrapt bij de diefstal van een leren jas. Ook deze verdachten zijn voor verder onderzoek ingesloten.

Groningen: diefstal of heling
De politie heeft gisteravond een inval gedaan in een garagebox aan de Friesestraatweg. Getuigen meldden dat in de box mogelijk gestolen goederen aanwezig waren. Bij het onderzoek trof de politie meerdere fietsen, bromfietsen, kleding, campingartikelen en andere goederen aan die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De politie stelt nu een onderzoek in naar de herkomst en de beheerder van de garagebox.

Groningen: geen rijbewijs, verzekering etc
De auto van een 19-jarige stadjer is afgelopen nacht in beslag genomen. Bij een controle op het Damsterdiep werd de stadjer van de weg gehaald. Hij bleek in zijn auto te rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Bovendien was het voertuig niet verzekerd en niet gekeurd. De auto is aan het bureau geplaatst. Bovendien kreeg de man bij het verlaten van het politiebureau nog twee openstaande boetes uitgereikt.

Groningen: lastposten
In een winkel aan de Astraat moest de politie een 39-jarige vrouw uit Rotterdam aanhouden. De vrouw weigerde het bedrijf te verlaten. Toen agenten de winkel betraden begon zij de politiemensen te beledigingen en uit te schelden. De vrouw moest met enig dwang worden overgebracht naar het bureau. Daar weigerde zij elke medewerking, waarop ze werd ingesloten. Ook aan de Pottebakkersrijge heeft de politie een lastpost opgepakt. De verdachte, een 25-jarige man uit Groningen, gooide bij zijn ex een ruit in en drong de woning binnen. Daar bedreigde hij zijn ex met de dood. De politie kon de man in de woning oppakken , waarna hij werd ingesloten in een politiecel.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844