Ministerie EZ


KABELEXPLOITANT UPC

Datum: 12-01-2001

Het lid van de Tweede Kamer Marijnissen (SP) heeft aan de minister van Economische Zaken op 24 november 2000 de volgende schriftelijke vragen gesteld.


1 Heeft u kennisgenomen van de koersval van aandelen UPC tussen maart 2000 en heden van ca. 83 Euro naar ca. 10 Euro? 1)


2 Is het waar dat het bedrijf haar groei- en overnamestrategie goeddeels heeft gebaseerd op de waarde van haar aandelen en dat deze strategie door sterk dalende beurskoersen is mislukt?


3 Deelt u de mening van sommige analisten uit de financiële wereld dat deze kabelmonopolist daardoor in zwaar weer terecht is gekomen, zodanig dat een faillissement niet uit te sluiten is? 2)


4 Wat kunnen de consequenties zijn van het faillissement van een geprivatiseerd kabelbedrijf? Acht u het denkbaar dat miljoenen huishoudens voor korte of langere tijd verstoken raken van TV, telefoon en /of internet?


5 Heeft het kabinet een noodscenario voor het geval een geprivatiseerde leverancier van nutsfuncties niet meer aan haar leveringsverplichtingen zal kunnen voldoen?


6 Zijn de problemen rond deze geprivatiseerde nutsfunctie voor het kabinet aanleiding om meer terughoudendheid te betrachten bij de verdere privatisering van overheidsdiensten c.q. nutsbedrijven? Ziet u aanleiding om -mede gezien de zeer lage koers van UPC- met een voorstel te komen om de Nederlandse kabelaansluitingen van het bedrijf terug te kopen en onder te brengen in een nieuw te vormen landelijk kabelnutsbedrijf?



1) bron: www.hfd.nl, 23 november jl., 10:00.

2) "Kabelbedrijf UPC gaat gebukt onder gerucht", Het Financieele Dagblad, 21 november jl.

De Minister van Economische Zaken, mw. A. Jorritsma-Lebbink, heeft deze vragen als volgt beantwoord.


1 Ja.



2 Dit zijn zaken die een onderneming regarderen, ik vind het niet op mijn weg liggen daarover te oordelen.


3 Ook hier: ik vind het principieel onjuist om als Minister van Economische Zaken een oordeel of mening te geven over de vooruitzichten van een bedrijf.


4 Het faillissement van een geprivatiseerd kabelbedrijf zal er zeker niet toe leiden dat miljoenen huishoudens verstoken raken van telefoon en/of internet. In geval van een eventueel faillissement zal het kabelbedrijf hoogstwaarschijnlijk worden overgenomen door een branchegenoot. De kans is verder groot dat het betreffende kabelbedrijf het niet zover laat komen en zich al voor een faillissement laat overnemen. Mocht het toch zover komen dan zal een curator streven naar voortzetting van de exploitatie totdat het failliete bedrijf wordt overgenomen. De kabelinfrastructuur van het failliete bedrijf blijft immers gewoon in de grond liggen en is daarmee beschikbaar voor gebruik.


5 Voor kabel-TV en telecommunicatie bestaan geen nood-scenario's zoals door de vragensteller bedoeld. Ik maak me overigens niet veel zorgen dat de levering van diensten ooit in gevaar zou komen; zie 4.


6 Ik zie geen reden de privatiseringen terug te draaien. Mocht het ooit echt mis gaan met een grote kabelaar, dan is overname door een andere marktpartij te verkiezen boven het hernieuwen van de betrokkenheid van de overheid.