Gemeente Zwijndrecht

Aanpak Huiselijk Geweld

"Een kijkje in de keuken van Zwijndrecht"
Huiselijk geweld komt vaker voor dan mensen denken. Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit huiselijke kring (gezin, familie, huisvrienden, partners en ex-partners) van het slachtoffer wordt gepleegd. Dat het binnenshuis plaatsvindt betekent eveneens dat het niet zichtbaar is en daardoor moeilijk te signaleren. Daardoor is het aanpakken van dit probleem zeer complex waar veel verschillende instanties mee bezig zijn. Hoe kan men dan achterhalen waar zich dit soort problemen van geweld voordoen en hoe kan naar de beste hulp worden gezocht? Een lastige vraag. Waar het steeds om gaat is dat een integrale aanpak beter werkt om dit probleem aan te pakken. Integraal duidt op de samenwerking tussen verschillende partijen met de eigen deskundigheid zodat de hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld efficiënter op elkaar afgestemd wordt. Belangrijk hierbij is een vroegtijdige signalering zodat ook vroegtijdig hulp uitgezet kan worden.

Onlangs is in Zwijndrecht de veiligheidscoördinator huiselijk geweld geïnstalleerd, die een regisseursrol heeft ten aanzien van dit probleem. Zij moet er voor zorgen dat alle partijen (hulpverleningsinstanties, maatschappelijke organisaties, politie en gemeente) betrokken blijven bij het veiligheidsnetwerk huiselijk geweld en dat de hulp aan specifieke problemen op elkaar wordt afgestemd. Alle meldingen die bij één van de instanties binnenkomen worden geregistreerd en besproken binnen het veiligheidsnetwerk. Iedere hulpvraag wordt binnen dit netwerk uitgezet. Er wordt gezocht naar de beste oplossing voor het slachtoffer en de dader. Iedere melding die binnenkomt wordt dus serieus genomen.

VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) organiseert begin 2001 een aantal bijeenkomsten met de aanpak huiselijk geweld als onderwerp. De conferenties worden op verschillende data en op verschillende locaties georganiseerd. De doelen van deze conferenties zijn: aandacht vragen voor het perspectief van het slachtoffer; de professionals die werkzaam zijn binnen de voor huiselijk geweld relevante justitiële-, hulpverlenings- en overheidsinstanties voorlichting te geven over de stand van zaken met betrekking tot de aanpak van huiselijk geweld; en de kloof tussen de betrokken professionals te verkleinen door het geven van voorbeelden van samenwerking en afstemming.

Op één van deze bijeenkomsten, tijdens een workshop op 1 februari 2001 in Breda, vertelt de veiligheidscoördinator van het veiligheidsnetwerk huiselijk geweld hoe Zwijndrecht dit probleem aanpakt. Men kan dan een kijkje nemen in de keuken van dit project. In Zwijndrecht hebben verschillende partijen de handen ineengeslagen om door middel van samenwerking het huiselijk geweld terug te dringen. Onder het motto `GEWELD RAAKT ONS ALLEMAAL' hebben de partijen dit project opgepakt. Zwijndrecht kent dus ook een integrale aanpak. Als u meer wilt weten over het veiligheidsnetwerk kunt u de brochure "Samen Sterk" afhalen bij de gemeente, bibliotheken of één van de instellingen (SIWZ, Stichting Opmaat, Blijf van m'n Lijf etc.) die zich verbonden hebben in het veiligheidsnetwerk. Alle instellingen die hierbij betrokken zijn worden vermeld in de brochure. Als u vragen heeft over dit project kunt u contact opnemen met één van deze instellingen.