Chrysler Nederland

12 januari 2001

Chrysler Crossfire steelt de show in Detroit
De jaarlijkse Detroit Auto Show is het toneel voor de onthulling van een nieuwe Concept Car, de Chrysler Crossfire. In het design van de Chrysler Crossfire concept car zijn traditionele Europese proporties en wendbaarheid subtiel gecombineerd met de eigenschappen van kracht en karakter van de Amerikaanse "performance car".

Het Crossfire concept geeft Chrysler een nieuw imago waarin Amerikaanse kracht en internationale flair zijn verenigd, zegt Trevor Creed, Senior Vice President Design van de DaimlerChrysler Corporation.

Het expressieve karakter van deze kleine coupé vormt het tastbare bewijs dat wij het merk Chrysler weten te promoten en verbreden. Door zijn uitgesproken styling, krachtige aandrijving en wielophanging zal deze moderne Amerikaanse coupé wereldwijd bij menig autoliefhebber het hart sneller doen kloppen.

Het uitgesproken jeugdig getinte klassieke, heldere design wordt weerspiegeld in de gestroomlijnde, atletische lijnen van het concept. De plastische vorm van de motorkap richt de aandacht op het gevleugelde Chrysler-embleem en de nieuwe grille.

Architectuur

De Crossfire met zijn koolvezelcarrosserie uit één stuk op een volledig aluminium frame roept eerder associaties op met architectuur dan met traditioneel auto-design. Net zoals bij de Chrysler Atlantic concept car die in 1995 debuteerde, loopt midden over de volle lengte van de Chrysler Crossfire een verhoogde rand, als een "ruggengraat" die het dynamische karakter versterkt en de auto een "gebeiteld" aanzien geeft. De compacte carrosserie verraadt een laag zwaartepunt; de lange wielbasis van 2606 mm (102,6 inch) en de grote spoorbreedte - 1481 mm (58,3 inch) voor en 1521 mm (59,9 inch) achter zorgen voor een hoge mate van stabiliteit.

Met opvallende mat-aluminium accenten vertoont het exterieurontwerp van de Crossfire een achterkant die de achtervelgen, banden en brede spatschermen, nieuw voor Chrysler, benadrukt. De artistiek geïnspireerde vormen vinden hun vervolg in de achtspaaks velgen die het robuuste, "potige" aanzien van de auto versterken. De concept car is uitgevoerd in de carrosseriekleur Sapphire Silver Pearl met accenten in Starbrite Silver.

Als wij deze auto in productie zouden nemen, zou hij volgens mij zo goed als zeker meteen een klassieker zijn, zegt Creed.

Racebaan

Door zijn rijprestaties en precieze bestuurbaarheid zou de Crossfire zowel op de weg als op de racebaan een factor zijn om rekening mee te houden, zegt carrosserie-ontwerper Eric Stoddard. Wij hebben ons laten inspireren door de wens, pure sculptuur en technologie met elkaar te verenigen. De Crossfire is ontworpen voor mensen die de sensatie van het autorijden zoeken. Hij is licht, atletisch en sterk en heeft een expressieve persoonlijkheid.

De Chrysler Crossfire heeft een 2,7 liter V6-turbomotor met 205 kW (275 pk) en 366 Nm, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De speciale onafhankelijke wielophanging met korte en lange draagarmen voor en achter is uitgerust met over de schokdempers geplaatste schroefveren. De 19 inch voorvelgen met banden van maat P255/40R19 en 21 inch achtervelgen met banden van maat P295/35R21 zorgen voor de rijeigenschappen en wendbaarheid die men verwacht van een klassieke coupé met achterwielaandrijving. De Crossfire bereikt naar schatting een snelheid van 97 km/h (60 mph) in 5,8 seconden en een topsnelheid van 238 km/h (148 mph).

De Chrysler Crossfire is ontworpen met rijprestaties en artistieke expressie als uitgangspunt, zegt Stoddard. De aandrijving en het onderstel bevestigen het soepele, atletische karakter van het concept, terwijl de designkenmerken een individuele interpretatie vragen. Het design dwingt de mensen een reactie af en stemt tegelijkertijd tot nadenken.

Het verfijnde interieur van de Crossfire vormt een aanvulling op het exterieur. Het werk aan het interieurdesign gebeurde onder leiding van Glenn Abbott die, zo zegt hij, naar heeft gestreefd de sfeer van een stijlvolle sportcoupé met een gevoel van beheersing, nauwkeurigheid en eenvoud te creëren.

Het is mij gelukt om de Crossfire voor de liefhebber aantrekkelijk te maken, maar toch ook een flinke dosis karakter mee te geven, zegt Abbott. Dat komt het duidelijkst naar voren in het ontwerp van de met zorg gemaakte meters in het instrumentenpaneel en in de vormgeving van het stuurwiel en de stoelen."

Data-aquisitie-systeem

De Crossfire heeft een data-aquisitie-systeem aan boord. Dit Electronic Vehicle Information Center (EVIC; elektronisch informatiecentrum van de auto) verzamelt alle informatie over het functioneren van de wagen en geeft deze weer op een LCD-display aan de bijrijderszijde. Wij noemen dit bij voorkeur de G-meter, zegt Abbott.

De EVIC is voor de ware liefhebber bedoeld, doordat het grootheden als acceleratie, rondetijd en G-krachten meet, en daarmee de bestuurder in staat stelt de optimale prestaties van de wagen te bepalen en daardoor te verbeteren.

De Crossfire is als echte tweezitter uitgerust met elektronisch verstelbare sportstoelen, handmatig verstelbare pedalen en een geïntegreerde uitsparing in de bagageruimte voor twee helmen, waarmee de aspiraties van deze concept car nog eens extra worden benadrukt.

Het interieur van de Crossfire schittert door een rijk spectrum aan kleuren en materialen, geaccentueerd door lederen bekleding in de twee kleuren Deep Sapphire Blue en Cedar Tan, en is verder uitgerust met een ruggengraat-achtige mat-aluminium middenconsole en accenten van hetzelfde materiaal op het stuurwiel. De Chrysler Crossfire concept car brengt internationale flair perfect in harmonie met modern Amerikaans design, besluit Creed.