Gemeente Helmond


persberichten
17 januari 2001
Brochure 'Schone Stad, zo bereik je dat'

Op 12 januari 2001 is de nieuwe brochure "Schone stad, zo bereik je dat!" gepresenteerd. Dat gebeurde door Milieuwethouder Hesen, de heer Van Stiphout (directeur Stichting Stadswacht) en de heer De Wolf (Dienst Stadsbeheer) die tijdens de presentatie uitleg gaven over hoe zij denken van Helmond een schonere stad te kunnen maken. Dat daarbij de medewerking van de Helmonders nodig is, werd daarbij wel duidelijk gemaakt. De nieuwe brochure wordt komend weekend huis-aan-huis verspreid in heel Helmond. Verder zal de brochure op een flink aantal plaatsen afgehaald kunnen worden, zoals in het Stadskantoor, in de bibliotheek aan de Markt en in veel wijkhuizen en Bewoners Informatie Punten.

De Bijzondere Opsporingsbevoegdheid: een effectief 'instrument' In de brochure staat uitgebreid omschreven hoe de gemeente in samenwerking met de Stichting Stadswacht werkt aan een schoner Helmond. De verschillende taken van de stadswachten worden hierbij besproken. Vooral de zogenaamde 'kleine ergernissen', zoals huisvuiloverlast, hondenoverlast en graffiti worden door de stadswachten aangepakt. Daarbij heeft Stichting Stadswacht Helmond sinds enige tijd de beschikking over een effect 'instrument': de Bijzondere Opsporingsbevoegdheid. Deze bevoegdheid geeft een aantal stadswachten in Helmond de mogelijkheid om ook daadwerkelijk verbaliserend te kunnen optreden. Dit betekent een grote stap voorwaarts in de bestrijding van deze 'kleine ergernissen'.

Hondenjournaal
In de brochure is verder ook een plattegrond opgenomen waarop alle terreintjes staan waar honden uitgelaten mogen worden. Ook de plaatsen waar honden niet mogen komen staan op de kaart. Om die plattegrond leesbaar te houden zijn er drie versies van de brochure gemaakt: één voor het westelijk, één voor het oostelijk en één voor het centrumgedeelte van Helmond. Het "oude" Hondenjournaal is in feite opgenomen in deze nieuwe brochure "Schone stad, zo bereik je dat!" samen met nog veel meer informatie om Helmond leefbaar te houden.

Verbodsbordjes
Voor wat betreft de bestrijding van de hondenoverlast gooit de gemeente nog een extra middel in de strijd. Tot nu toe stonden er alleen bordjes bij de uitlaatterreinen. De gemeente gaat in 2001 ook verbodsborden plaatsen bij de terreinen waar honden niet mogen komen. Op die manier weet de hondenbezitter precies waar zijn hond wel en niet uitgelaten mag worden. Er bestaat dan altijd duidelijkheid over wanneer iemand in overtreding is.