BLUM EN PARTNERS

Dutch Othello Open Nederlands kampioenschap Othello van star

DUTCH OTHELLO OPEN: Nederlands kampioenschap Othello van start

ALKMAAR, 12 januari 2001 - Met de 4e Dutch Othello Open - de eerste in 2001- begint op zondag 14 januari a.s. in Amstelveen een reeks van vijf toernooien om het Nederlands kampioenschap Othello. In oktober zal bekend zijn wie zich dit jaar nationaal kampioen in deze denksport mag noemen.

Naar verwachting zullen dit jaar zo'n dertig tot 50 Othello-spelers een gooi doen naar de Nederlandse kampioenstitel. Onder hen bevindt zich ook de winnaar van vorig jaar, David Shaman uit Haarlem. Er wordt gespeeld over 7 spelrondes waarin spelers het tegen tegenstanders van een gelijkwaardig niveau moeten opnemen. Wie na de vijf Dutch Open toernooien - de volgende zijn in maart, mei, augustus en oktober - het hoogste aantal punten heeft, is Nederlands kampioen. De Dutch Othello Open vindt plaats in het Europees Go en Cultureel Centrum, Schokland 14 in Amstelveen op zondag 14 januari a.s. De wedstrijden staan gepland tussen 10.30 uur en ca. 18.00 uur. De toegang voor het publiek is gratis.
Deelnemers kunnen zich inschrijven via e-mail jancg@othello.nl, tel. 06 - 10776328 of

072 - 5610609 en op de dag van het toernooi van 9.30 tot 10.30 uur. Deelname kost f 20,-. Voor studenten, scholieren en junioren geldt een gereduceerd tarief van f 10,-. Aan het toernooi kunnen zowel beginners als gevorderden deelnemen.

Othello
Othello is een strategische denksport voor twee spelers, eenvoudiger dan schaken, maar moeilijker dan dammen. Je leert het in een tel en je speelt het je leven lang. Het spel is daarom voor vrijwel iedereen geschikt. Door het veel te spelen stijgt je spelniveau. Het spel omvat een speelbord en 64 stenen, wit aan de ene kant en zwart aan de andere. De speler speelt met wit, de ander met zwart. Beiden hebben 30 stenen en in het midden van het bord liggen kruislings 2 witte en 2 zwarte stenen.
Per beurt wordt een nieuwe steen in het spel gebracht. Doel van Othello is de stenen van je tegenstander in te sluiten. Als dat is gelukt, mag je de ingesloten stenen om- draaien zodat zodat jouw kleur boven ligt. Wie aan het eind - na precies zestig zetten dus - de meeste stenen in zijn kleur heeft, is winnaar. Het spel blijft tot aan het eind toe spannend; een ogenschijnlijk gewonnen positie kan in de laatste zet nog verloren gaan.

Toenemende populariteit
Othello - een bordspel dat door speelgoedfabrikant Mattel op de markt wordt gebracht - mag zich in toenemende populariteit verheugen. In Nederland zijn inmiddels 15.000 borden verkocht, het aantal spelers bedraagt een veelvoud.
Nederland beleefde in oktober 1999 zijn eerste Othello-toernooi. Kort daarop, in december van datzelfde jaar, werd de Nederlandse Othello Vereniging opgericht. De vereniging is verantwoordelijk voor de organisatie van de Dutch Open toernooien, maar geeft daarnaast ook workshops op onder meer basisscholen.
In veel andere landen bestaan ook Othello-verenigingen. Naast de Nederlandse Othello Kampioenschappen worden er Europese en Wereldkampioenschappen georganiseerd.

Meer informatie over de Nederlandse Othello Vereniging en de toernooien:

- www.othello.nl

- Jan de Graaf, tel. 072 - 5610609 of 06 - 10776328, e-mail: jancg@othello.nl