Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 14-01-2001

Politiebericht Utrecht: district Lekstroom, 11.30 uur
Achtevolging

IJSSELSTEIN De politie kreeg zaterdagmorgen rond acht uur de melding dat een automobilist bij een tankstation op de Rijksweg A2 startkabels had gestolen. Toen agenten de twee inzittenden van een auto op de parkeerplaats bij het tankstation wilden controleren, gingen zij er met grote snelheid vandoor.
De politie zette de achtervolging in en gaf de automobilist een stopteken. De man negeerde dit teken en haalde met een snelheid van 160 km/u voertuigen links en rechts in. Nadat hij via de afslag Lexmond de Rijksweg had verlaten, reed hij op de Provinciale weg tegen een auto op maar kon zijn weg vervolgen. Op de Molengraaf in Vianen reed de man tegen een boom waarna de bestuurder en de bijrijder uit de auto klommen en wegrenden.
Een agent kon de bijrijder, een 31-jarige man uit Den Bosch, tackelen en aanhouden. De agent die achter de bestuurder aanrende, werd op een gegeven moment door de 31-jarige bestuurder uit Vught bedreigd. De man zei dat hij een pistool in zijn zak had waarmee hij de agent neer zou schieten. De agent heeft hierop zijn eigen vuurwapen getrokken en de automobilist gesommeerd zich over te geven. Uiteindelijk wist de agent de man te overmeesteren en aan te houden zonder daarbij zijn vuurwapen te gebruiken. De verdachte bleek geen pistool in zijn bezit te hebben. Beide mannen zijn overgebracht naar het politiebureau. In de auto werden de gestolen startkabels aangetroffen.

Katapult

NIEUWEGEIN Een bewoonster van de Citerlaan belde gisteravond rond kwart voor elf naar het politiebureau omdat ze dacht dat op een raam in de woning was geschoten. Onderzoek ter plaatse wees uit dat de ruit niet vernield was door een projectiel uit een vuurwapen maar door kiezelsteentjes die waarschijnlijk met een katapult waren weggeschoten. De politie onderzoekt de vernieling.

Auto te water

LOPIKERKAPEL Agenten werden gisteravond naar een auto te water bij de Lopikerweg Oost gestuurd. De omwonende die de auto meldde, wist niet of er nog iemand in de auto zat.
Uit een eerste onderzoek van de auto die voor driekwart onder water lag, bleek dat niemand meer in het voertuig zat. Voor de zekerheid zijn duikers van de brandweer toch te water gegaan. Ook een ambulance was voor de zekerheid ter plaatse. Uiteindelijk werd niemand in of rond de auto aangetroffen.
Een getuige had kort daarvoor twee autos over de Lopikerweg zien rijden. Hij had het geluid van piepende remmen gehoord en later reed een auto met gedoofde lichten weg zien rijden.
De politie zal aan de hand van het kenteken de eigenaar van de auto benaderen om uit te zoeken wat er zich precies heeft afgespeeld. Ook wil de politie graag weten waarom hij/zij de politie niet heeft gebeld waardoor agenten, een ambulance,twee takelwagens, een brandweerauto en de duikploeg van de brandweer voor niets veel tijd en moeite in deze zaak hebben gestopt.