KPMG

15-01-2001
Ondernemingen investeren steeds vaker over de grens

Ondernemingen zoeken hun expansie steeds vaker buiten de eigen landsgrenzen. Ook de bedragen die zij uitgeven voor een overname in het buitenland nemen toe. Vorig jaar vonden 7.335 grensoverschrijdende transacties plaats tegen 2.901 in 1996. De bedrijven betaalden vorig jaar gemiddeld 320 miljoen dollar voor een overname in het buitenland en 208 miljoen dollar voor een overname in eigen land. In 1996 werd voor een overname buiten de grens 132 miljoen dollar betaald en 160 miljoen voor een overname in eigen land. Grensoverschrijdende transacties maakten vorig jaar 41% uit van de waarde van alle fusies en overnames wereldwijd. In 1996 was dit slechts 24%. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG Corporate Finance, gebaseerd op gegevens van Computasoft Research/CommScan.

Vooral West-Europese bedrijven waren vorig jaar zeer actief over de grens. De bedrijven investeerden 320 miljard dollar buiten de eigen regio. In 1999 was dit 227 miljard dollar. Daarvan werd 224 miljard dollar uitgegeven in Noord-Amerika. Groot-Brittannië en Frankrijk waren de grootste transatlantische kopers met respectievelijk 96 miljard en 43 miljard dollar aan overnames, op de voet gevolgd door Nederland en Zwitserland, beide met meer dan 20 miljard dollar.

Drs J.J. de Rooy, partner van KPMG Corporate Finance, constateert dat de waarde van de aankopen in Noord-Amerika door West-Europese bedrijven vorig jaar twee en een half keer zo groot was als de investeringsstroom van Noord Amerikaanse bedrijven in Europa. De Rooy: "Dit toont nog eens de bereidheid van het Europese bedrijfsleven om buiten haar eigen regio te investeren. En het bevestigt nogmaals dat je positie ook de Noord Amerikaanse markt moet bevatten, wil je een serieuze, internationale speler zijn". Van de 30 grootste overnames waren er tien door Europese bedrijven in Noord Amerika. Hierbij zitten onder meer BP Amoco's acquisitie van Atlantic Richfield Co voor 25 miljard dollar, Unilever's aankoop van Bestfoods voor 20 miljard, Credit Suisse Group's acquisitie van Donaldson, Lufkin & Jenrette voor 12,4 miljard en Vivendi's aankoop van Canada's Seagram voor 24 miljard dollar. Vanuit Amerika waren het alleen NTL en Chase Manhattan die grote investeringen in Europa konden aankondigen met een gezamenlijke waarde van 20 miljard dollar.

In waarde was Groot-Brittannië vorig jaar het meest actief, vooral door de overname van Mannesman door Vodafone, met 172 miljard dollar de grootste transactie in 2000. In totaal namen Britse bedrijven voor zo'n 330 miljard over, een stijging van meer dan 150 miljard dollar te opzichte van 1999. De top van de ranglijst bevat verder Frankrijk (137 miljard), de Verenigde Staten (136 miljard), Nederland (70 miljard) en Duitsland (62 miljard dollar).

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039