Tom Coronel

15 Januari 2001
Tom Coronel presenteert Formule 1 bureau

Meubelontwerper Peter Kos was in 1999 op weg naar Le Mans om zijn vriend Tom Coronel in actie te zien. Op een slecht stuk wegdek kwam hij op het idee om het onderstel van een racewagen toe te passen op een bureau. Het resultaat is Le Mans 2000, het bureau boordevol racetechniek.

Na afloop van de 24 uur van Le Mans 1999 stelde Kos zijn idee voor aan Tom Coronel. Die was meteen enthousiast, waarna het duo samen met Raymond Pouw (verantwoordelijk voor de engineering) begon met het ontwerp van 'Le Mans 2000'. Coronel nam zijn taak als 'testrijder' serieus. "Ik wilde in het ontwerp een Formule Ford of een Formule 3 terugzien." Dat is zonder meer gelukt. Het onderstel bestaat uit wishbones, pushrods en een monoshock in het midden van het bureaublad. Het onderstel is opgehangen in uniballs. De poten van het bureau hebben een camber van 12 graden, het wegcontact wordt verzorgd door vier rubberblokken. Het verende bureaublad is uit één stuk vervaardigd uit carbon. Het bureau is leverbaar in vier kleuren: Jordan Yellow, Jaguar Racing Green, McLaren Silver en Ferrari Rosso. De ontwikkeling kostte acht maanden. Dat lijkt lang, maar deze periode is eigenlijk een logisch gevolg van de wens van de drie initiatiefnemers om iets optimaals te maken. "We wilden een bureau met kwaliteit en allure, een echt collectors item", aldus Kos tijdens de presentatie van het bureau in 'De Rookerij' in Huizen. "We wilden geen enkele concessie doen. Dat geldt zowel voor Tom, die een echte race-ophanging in het bureau wilde herkennen, als voor mij als meubelmaker. " Het door middel van de ingebouwde gasveer in hoogte verstelbare bureau geniet al bekendheid dankzij Olav Mol, die gezeten achter een 'Le Mans 2000' zijn programma 'Formule 1' presenteert.

'Le Mans 2000' wordt in een gelimiteerde oplage van 100 stuks gemaakt. De genummerde en op naam geregistreerde bureaus zouden ook zonder deze productielimiet zeer exclusief blijven, want de kostprijs bedraagt 4000 Euro. Het zal niemand verbazen dat de drie initiatiefnemers het niet bij het bureau met racetechniek laten. In 'De Rookerij' is al een lamp tentoongesteld waarin dia's van racewagens zijn verwerkt. Fotograaf Frits van Eldik koos voor beeldmateriaal van Formule
1-wagens, maar deze kunnen natuurlijk vervangen worden door dia's van bijvoorbeeld een Formule Ford of een Renault Clio. Een ander product dat inmiddels het productiestadium heeft gehaald is een racekuip gemonteerd op het onderstel van een bureaustoel. Deze combinatie leidt enerzijds tot een bureaustoel met alle bekende verstelmogelijkheden en anderzijds tot een stoel die een goede zijdelingse steun biedt voor degenen die bijvoorbeeld met hoge bochtensnelheden over de digitale snelweg suizen. Een ander idee van Tom is een archiefkast of een bureaukast, geïnspireerd op de bekende Snap-On gereedschapskisten in de autosport. Meer informatie over het Le Mans 2000 meubel is te vinden op de website van a4intermediair.