SOTHEBY'S

SOTHEBY'S
Press Release

DE ORIGINELE WEENSE BRONZEN

Op maandag 15 januari 2001 om 14.00 uur begint het seizoen bij Sotheby's Amsterdam met de veiling van een bijzondere collectie Weense bronzen. De collectie kan met recht uniek genoemd worden, omdat het de originele bronzen modellen betreft van deze befaamde Weense sculpturen. De collectie omvat een groot aantal realistisch weergegeven dierfiguren, variërend van olifanten en pauwen tot poezen, biggen en kikkers. Daarnaast zijn er humoristische dierenvoorstellingen en voorstellingen met mensen variërend van jachtpartijen tot erotische figuren. Deze meestal kleine beeldjes zijn beschilderd ofwel gepatineerd. De kleinste beeldjes zijn niet groter dan 5 mm, de grootste - en deze zijn zeldzaam - zijn ongeveer een halve meter. De bronzen modellen werden oorspronkelijk gemaakt door de oudste producent van Weense bronzen, de firma Bermann. De ontwerpen variëren van zeer naturalistisch weergegeven dieren en menselijke figuren, tot humoristische scènes, jachtvoorstellingen en erotische figuren. Richtprijzen variëren van circa Nlg. 600 tot circa Nlg. 5.000. De eerste Weense bronzen werden vervaardigd in het midden van de 19de eeuw. Geïnspireerd door Franse ambachtslieden begon Mathias Bermann kleine dierfiguurtjes te maken in zijn fabriek, die in 1850 was opgericht. De bronzen werden al snel enorm populair. Rond de eeuwwisseling waren er niet minder dan 50 van deze bedrijfjes, allen gesitueerd in hetzelfde gedeelte van Wenen. De meest beroemde waren de firma's van Bermann en van Franz Bergmann (opgericht in 1860). Het gebruik van merktekens werd al spoedig nodig als bescherming tegen imitatie. De figuurtjes zouden alleen van brons of geel koper (messing) vervaardigd mogen zijn. Het gieten van Weense bronzen in ijzer, tin, zink of lood werd beschouwd als een misdaad en als zodanig bestraft.
Dierbronzen waren een van de meest populaire ontwerpen. De meeste dieren werden zeer realistisch en accuraat uitgebeeld, wat getuigt van een intensieve bestudering van dieren. De Schönbrunn Dierentuin in Wenen, waar de kunstenaars naar levende modellen konden werken, is hiervoor van aanzienlijk belang geweest. Prachtige bronzen van olifanten, leeuwen en andere exotische dieren zijn hier bewijs van. Maar ook talloze voorbeelden van honden, vogels, herten, vossen, kikkers.
De eeuwwisseling was tevens de periode van de Art Nouveau. De gieters van Weense bronzen produceerden spoedig grote hoeveelheden decoratieve objecten zoals asbakken, kandelaars en briefopeners ontworpen in deze nieuwe stijl. De elegante vormen van de Art Nouveau zijn op hun best in de sierlijke Weense vrouwfiguren, zoals te zien is bij een Art Déco figuur van een knielende vrouw door H. Fugere circa 1936. Het ontwerp is gemerkt 06266 en gesigneerd op de voet (richtprijs Nlg. 2.000-3.000). Ook heel fraai van vorm is een prachtig gegoten grote bronzen figuur van een geknielde vrouw in een nauw aansluitende japon (richtprijs Nlg. 1.500-2.000). Rond 1900 groeide de interesse voor exotische onderwerpen wat resulteerde in Arabische figuren zoals tapijtverkopers, kameeldrijvers en Koranlezers. Ook Indianen en Aziatische figuren waren populair. Een aparte plaats wordt ingenomen door de erotische sculptuurtjes. Deze populaire groep omvat naast elegante naakten ook pikante scènes. Er zitten kleine grapjes in de frivole speeltjes voor op het bureau van een heer, zoals een vrouwelijk naakt bedekt met een draperie; de gelukkige eigenaar kon de draperie naar wens eraf halen.
De Collectie biedt een mooie gelegenheid om een stukje Weense historie aan te kopen. Ieder model is uniek, sommige zijn nooit in productie genomen. En..... de modellen zouden zelfs gebruikt kunnen worden voor nieuwe productie van Weense bronsjes

Kijkdagen: 12 t/m 14 januari, dagelijks 10-16 uur, vrijdag tot 20 uur Veiling: 15 januari om 14.00 uur, 16 januari om 10.00 uur en 14.00 uur

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff
Sotheby's Press Office
De Boelelaan 30
1083 HJ Amsterdam
Tel. 31 20 550 2205
Fax 31 20 550 2310
diana.ridderikhoff@sothebys.com