Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

15 januari 2001

CG-Raad veroordeelt keuze voor besparing boven veiligheid in leerlingenvervoer

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) staat zeer kritisch tegenover het besluit van minister Netelenbos (V&W) om gehandicapte en chronische zieke kinderen in het speciaal basis onderwijs niet optimaal veilig te vervoeren. Aanvankelijk wilde Netelenbos alle gemeenten verplichten elk kind in de gordel en op één zitplaats te vervoeren. Toen de gemeenten compensatie voor de meerkosten vroegen, trok de minister haar voorstel in. De CG-Raad wil weten waarom Netelenbos geen extra geld over heeft voor de veiligheid van de kinderen.

Vorig jaar kondigde Netelenbos aan dat zij per 1 januari 2001 een vernieuwde Regeling zitplaatsverdeling in zou voeren. Die hield in dat één zitplaats met één autogordel maar door één kind tegelijk gebruikt mag worden. De CG-Raad juichte die maatregel toe, omdat het leerlingenvervoer er een stuk veiliger door zou worden. In de praktijk namelijk zaten leerlingen vaak met zijn tweeën op één stoel of met drie tegelijk op een tweepersoonszitting. Dat spaarde extra ritten uit.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eiste dat de minister de meerkosten van de extra ritten zou compenseren. De gemeenten, die belast zijn met de financiering van het leerlingenvervoer, waren niet bereid de kosten van de benodigde extra ritten op zich te nemen. In een nieuwsbrief stelt de VNG nu zakelijk dat de leerlingen weer op de oude manier vervoerd mogen worden. Dat maakt een cynische indruk. Want wie heeft het nog over de veiligheid van de kinderen?

De CG-Raad blijft zich sterk maken voor veilig vervoer van gehandicapte en chronische zieke kinderen. De CG-Raad vindt dat de voertuigen minder vol moeten zitten, dus gewoon één kind per zitplaats, dat veiligheids-gordels gebruikt moeten worden en dat de kinderen tijdens de rit een adequate begeleiding krijgen. Als minister Netelenbos niet ontvankelijk blijkt voor deze voorstellen, omdat er een prijskaartje aan hangt, zal de CG-Raad een beroep doen op de Tweede Kamer om op te komen voor de veiligheid van de schoolgaande kinderen.