Kerken in AktiePartners paraat voor noodhulp na aardbeving in El Salvador

ACT maakt 120.000 gulden over voor eerste hulp

Afgelopen zaterdag 13 januari werd Midden-Amerika getroffen door een krachtige aardbeving met een kracht van 7.9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 55 km. voor de kust van El Salvador. In de dagen erna zijn honderden naschokken gevoeld. De juiste omvang en schade van de ramp is nog niet bekend. In elk geval staat vast dat in El Salvador 400 mensen zijn omgekomen. 1.200 worden nog vermist. Duizenden mensen zijn dakloos. Woningen op de heuvels in Santa Tecla, een voorstadje van de hoofdstad San Salvador, zijn grotendeels door modderstromen weggespoeld. Ook in de departementen Santa Ana, Sonsonate, Ahuachapan en Usulután zijn de verwoestingen groot. In Santa Ana stortte een kerk in. Daar kwamen mensen bij om het leven.

120.000 gulden voor noodhulp

ACT, de internationale oecumenische alliantie voor noodhulp, waarvan Kerken in Aktie deel uitmaakt, heeft in El Salvador twee partners: LWS-El Salvador en de Lutherse kerk van El Salvador Daarnaast werkt Kerken in Aktie in Latijns Amerika ook intensief samen met PCS, dat in El Salvador een kantoor heeft. LWS en de Lutherse kerk hebben noodhulpteams ontboden om de schade en de hulpbehoefte in kaart te brengen. Andere leden van ACT uit de naburige landen Honduras, Nicaragua en Guatemala hebben assistentie aangeboden. Uit het `Rapid Response Fund' van ACT - een rampenfonds bijeengebracht door alle leden - is reeds f 120.000,- vrijgemaakt voor eerste hulp die bestaat uit dekens, zeilen, voedsel en drinkwater. Deze middelen zijn allemaal in de regio aanwezig.

Ook aandacht voor wederopbouw

Behalve een bijdrage aan de noodhulp verwacht Kerken in Aktie met haar partners ook een rol te spelen bij de wederopbouw van het zwaarste getroffen gebied. Eens te meer is gebleken dat de armsten het meest kwetsbaar zijn voor rampen als deze. Daarom zal Kerken in Aktie in samenwerking met haar Salvadoraanse partners bij de wederopbouw en in lobbyactiviteiten voor dit aspect aandacht vragen.

Kerken in Aktie werkt bij de uitvoering van noodhulp vanuit een gezamenlijk bureau samen met ICCO, Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.