Jos Verstappen

15
januari
2001

Jos snelste tijdens eerste testdag op Valencia

Vandaag is Jos de driedaagse test op het circuit van Valencia uitstekend begonnen met de snelste tijd van de dag. Jos die de komende drie dagen de Arrows A21 met de prototype motor bestuurt, heeft totaal 78 probleemloze ronden afgelegd. De testsessie, waarbij er getest wordt met de Bridgestone banden en de prototype motor, begon vanochtend onder natte omstandigheden waarbij Jos gewerkt heeft aan de set-up, om op het bochtige en kleine circuit goed uit de voeten te kunnen. Gedurende de ochtend droogde het circuit enigszins op en werd er overgaan van regen naar de intermediate Bridgestone banden.

In de middag was de baan dusdanig opgedroogd dat besloten werd om op droogweerbanden verder te gaan. Tijdens de eerste middagsessie reed Jos 10 ronden op een opdrogende baan en zette de snelste tijd van
1.18.306 op de klokken. Hierna kwam hij weer binnen om verder aan de set-up te werken. Op dat moment begon het weer flink te regenen en moest er weer overgeschakeld worden op de regenbanden en konden de tijden ook door niemand meer verbeterd worden.

Jos die zich onder deze natte en verraderlijk omstandigheden helemaal in zijn element voelt, was uitermate tevreden over het verloop van de eerste testdag. Jos vanuit zijn hotel over vandaag; "Ik moet zeggen dat het vandaag heel goed ging. Ik ben dan ook zeer tevreden over vandaag. De snelste tijd is wel een mooi begin, hoewel het een beetje vertekend beeld geeft vanwege het weer. Ik moet ook zeggen dat de motor heel goed is, en ook de Bridgestone banden doen het onder deze natte omstandigheden uitstekend. Ook het links remmen gaat steeds beter en dit is de ideale tijd om het verder te ontwikkelen.".

Morgen heeft Jos net als vandaag een drukke dag voor de boeg. Morgen gaat het team weer op tijd aan het werk om de dag zo goed mogenlijk te kunnen benutten. Net als vandaag zullen de Bridgestone banden en de motor worden getest. Voordat het zover is wordt Jos vanavond nog door fysiotherapeut Simon Jones onder handen genomen. Daarna uiteraard een hapje eten, een telefoontje naar het thuisfront en dan op tijd naar bed om morgen weer op tijd uit de veren te zijn. Tussen de sessies door heeft Jos diverse rijders briefings en wordt de test uiteraard onderbroken voor de lunch. Om 5 uur stopt de test, aangezien het circuit om 6 uur dichtgaat. Na de laatste briefing keert Jos weer terugkeren naar het hotel.

Uiteraard was het Arrowsteam niet de enige die op het circuit van Valencia hun testprogramma afwerkte. Ook Benetton, Jaguar, Williams en Mclaren testten in de Spaanse regen. Giancarlo Fisichella reed met de Benetton de tweede tijd van de dag op ruim een seconde van Jos, gevolgd door Irvine die met de Jaguar de derde tijd wist te realiseren. Mika Häkkinen en Alexander Wurz kwamen niet verder dan respectievelijk de zesde en zevende tijd van de dag.

De tijden van vandaag


1 Jos Verstappen Arrows 1:18,306

2 Giancarlo Fisichella Benetton 1:19,329

3 Eddie Irvine Jaguar 1:19,701

4 Juan Montoya Williams 1:19,824

5 Marc Gene Williams 1:20,508

6 Mika Häkkinen McLaren 1:21,000

7 Alexander Wurz McLaren 1:24,675

8 Ralf Schumacher Williams 1:28,316

9 Luciano Burti Jaguar 1:32,183

10 Jenson Button Benetton 1:51,135