Gemeente Tilburg

06-12-2000

Sarajevo Project in Stationsstraat Tilburg

Van half januari tot half maart 2001 zal in de Stationsstraat in Tilburg een billboard te zien zijn met daarop een beeldverslag van een reis naar Sarajevo. Het beeldverslag is een werk van kunstenaarsinitiatief 'Vorsicht Bisssiger Hund!'. Kunstenaars Sasja van der Zanden, Pepijn Verhoeven, Koen Delaere en Karin Dieleman, hebben met tien kunstenaars in 1999 een reis ondernomen naar Sarajevo en op verschillende plaatsen in Slovenië en Kroatië kunstenaars uitgenodigd deel te nemen aan presentaties en tentoonstellingen.

Met het project wilden de kunstenaars verschillende steden en regio's aandoen tussen Nederland en Bosnië en kennismaken met de bijbehorende natuur, cultuur en architectuur. Ook waren ze op zoek naar mogelijkheden voor samenwerking. In Sarajevo zelf hebben zij avondvoorstellingen en een workshop georganiseerd. De eerste reiservaringen zijn direct aansluitend aan de reis getoond in de tentoonstellingsruimte van Artis te 's Hertogenbosch in mei 1999. Artis droeg ook bij aan de financiering en de publiciteit van het project.

In navolging van de tentoonstelling in Artis besloten de kunstenaars hun ervaringen in Sarajevo verder uit te werken met een presentatie in de openbare ruimte van Tilburg. Van half januari tot half maart 2001 wordt ter plekke van de reeds gesloopte Harmoniezaal aan de Stationsstraat een billboard geplaatst. De lege plek roept herinneringen op aan wat er ooit gestaan heeft, aan wie er ooit leefde en is tegelijkertijd een vraag naar de toekomst. Het billboard (7 bij 3 meter) toont bewerkte foto's die gemaakt zijn tijdens de reis naar Sarajevo en het verblijf aldaar. De passant kan zo ervaren wat de kunstenaars tijdens hun reis hebben beleefd. Denk hierbij aan ervaringen in een voormalig oorlogsgebied met mijnenvelden, verlaten panden, uitgestrekte kerkhoven, SFOR soldaten, politie, vuilnisbelten en autowrakken doorzeefd door kogels. Op deze 'fundamenten' wordt het nieuwe Sarajevo opgebouwd. Ruïnes, gerestaureerde panden en nieuwbouw staan naast elkaar. Bij het billboard wordt een korte toelichting op het werk geplaatst.

Via het verdeelprogramma Incidentele Kunstactiviteiten hebben b&w f 5.000,-beschikbaar gesteld om het billboard te realiseren en te plaatsen. Het reisverslag is ook online te bekijken. Al gedurende de reis werd op de internetsite www.dse.nl/2b/hund verslag gedaan van de gebeurtenissen onderweg.