CDA

Mosterd: Slechts één instantie zou moeten bepalen of een bedrijf zich aan alle regels houdt

Slechts één instantie zou moet bepalen of een bedrijf zich wel of niet aan alle regels houdt en dus open mag blijven of zijn deuren moet sluiten, meent CDA-Tweede Kamerlid Aart Mosterd, in een reactie op de rapporten van acht rijksinspecties naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede. "Het beeld dat daarin wordt geschetst, is droevig", aldus Aart Mosterd .

Gedoogpraktijken moeten worden uitgebannen
Aart Mosterd kan nog niet zeggen of deze instantie op rijks- of gemeenteniveau moet worden ingesteld. "Dat zou onderzocht moeten worden, maar belangrijk is dat gedoogpraktijken, zoals die zich nu hebben voorgedaan, worden uitgebannen."

Mosterd doelt hiermee onder meer op de brand in café "De Hemel" in Volendam, waar de gemeente de openstelling van het café gedoogde, terwijl deze niet over de juiste vergunningen beschikte.

Nog onvoldoende aandacht voor rampenpreventie
CDA-fractiewoordvoerder Aart Mosterd vraagt zich verder af of "wij in Nederland wel voldoende zijn voorbereid op rampen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor rampenbestrijding, maar op het gebied van preventie is de overheid er nog lang niet".