Gemeente Maassluis

15-1-2001

Boerderij aan de Havenstraat

De boerenbonte gordijntjes aan de Havenkant geven al aan dat er iets aan de hand is bij het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie in Maassluis.Wie naar binnen kijkt kan op maandag- en dinsdagochtend wel 30 boeren en boerinnetjes aan het werk zien. Ze lopen op klompen en hebben een boerenbonte zakdoek om. En er moet hard gewerkt worden; er moet een (namaak)koe worden gemolken, boter worden geschud en pannenkoeken gebakken. Ook is er een kip in de klas die bestudeerd moet worden. Een andere hoek van het lokaal is ingericht met een (namaak)schaap en hier wordt een wolboekje gemaakt en een vilten balletje gedraaid. Na twee uur gaan de kinderen lekker moe terug naar school.
16 groepen vier van het Maassluise basisonderwijs volgen deze boerderijles bij het NME-Centrum. Al doende en pratende krijgen de kinderen een indruk van waar zaken waar ze dagelijks mee te maken krijgen nu eigenlijk vandaan komen. Melk komt van de koe, dat is snel duidelijk. Maar hoe wordt boter nu precies gemaakt, en wat is karnemelk? Wat is het verschil tussen katoen en wol? Veel kinderen hebben geen idee wat tarwe is, en waar rijst vandaan komt. Al pratende over de volle boodschappenmand komen al dit soort zaken aan bod.

Noot voor de pers:
De boerderijlessen worden van week 3 tot en met 8 iedere maandag- en dinsdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur gehouden in het NME-Centrum aan de Havenstraat 2d. Uw (foto-)redactie is van harte welkom om een les bij te wonen.