PERSBERICHT
maandag 15 januari 2001
betreft: publicatie lijst dierenleed

EUROPA HOOG IN LIJST DIERENLEED

Landen rondom de Middellandse zee scoren hoog als het gaat om dierenleed en dierenmishandeling. Dat is de uitkomst van een onderzoek zoals dat gehouden is door Stichting Dierenhulp Venezuela. Gedurende de afgelopen twee jaar werd er een lijst samengesteld waarin de landen werden bijgehouden die door vakantiegangers werden bezocht en waarbij melding werd gemaakt van dierenleed en dierenmishandeling. Met name landen rond het Middellandse zee gebied hebben de reputatie dat er niet altijd even zorgvuldig wordt omgegaan met dieren. Van stenen gooien tot opzettelijk ernstig mishandelen zijn een aantal trefwoorden die Stichting Dierenhulp Venezuela meekreeg bij de meldingen.

De Nederlandse Stichting is sinds eind 1996 actief op het Venezolaanse eiland Isla Margarita waar het een dierenkliniek ondersteunt en een eigen dierenasiel beheert. Begin 2000 werd de hulp aan dieren uitgebreid met steun op het Griekse eiland Lesbos. Het op Lesbos gevestigde Wildlife Hospital van het Nederlandse echtpaar Peeters houd zich met name bezig met de aldaar in het wild levende vogelsoorten. Maar ook de zwerf honden en katten worden via contactpersonen bijgevoerd en indien materialen voorhanden zijn gesteriliseerd en behandeld. Stichting Dierenhulp Venezuela wilde door het bijhouden van het aantal meldingen van dierenleed en mishandeling in kaart brengen hoe de situatie is. Men merkt op dat deze lijst louter werd samengesteld aan de hand van gegevens zoals bezoekers van deze landen die kenbaar hebben gemaakt. De absolute nummer één is Spanje waarbij ook de Canarische eilanden zijn meegerekend. Gevolgd door Griekenland, Turkije, Italië en Aruba.

Veel problemen met dieren komen voort uit onwetendheid over de omgang en verzorging van dieren. Het is opvallend dat met name de Zuidelijk gelegen landen hoog scoren. Ook dichter bij huis komen vakantiegangers dierenleed tegen, zo staat Frankrijk op plaats 8 in de samengestelde lijst met Joegoslavië op een 12e plaats. Meer informatie over de vrijwilligersprojecten van Stichting Dierenhulp Venezuela is te vinden op www.dierenhulp.nl

Noot voor de redactie