uit: SLAU Nieuwsbrief november 2000

Het Huiskameronweer

met:

Marcel Möring

Rob Schouten

Jan Klug

Prachtige scènes, gedachtenbouwsels en mooie verhalen, schreef Vrij Nederland over Marcel Möring (1957). Sinds zijn tweede boek Het grote verlangen (1992), waarmee hij de AKO-literatuurprijs won, wordt Möring geprezen om zijn meeslepende manier van vertellen. Het vuistdikke In Babylon (1998) werd bekroond met maar liefst twee Gouden Uilen. Mörings nieuwste novelle Modelvliegen, die in de pers sterk uiteenlopende reacties opriep, vertelt het verhaal van een verloren paradijs. Een jongetje probeert zijn vader aan werk te helpen, met als onverwacht gevolg dat het hele gezin, voor het goed en wel beseft wat er aan de hand is, van s ochtends vroeg tot s avonds laat modelvliegtuigjes zit te maken. Deze periode van geluk en geborgenheid wordt wreed verstoord door een onverwachte bezoeker. De dingen zullen nooit meer zijn zoals ze waren.

Dichter, schrijver, journalist en bloemlezer: Rob Schouten (1954) is het allemaal. Hij publiceerde al vele dichtbundels, de verhalenbundel Gestolen goed en de bloemlezingen De 100 beste gedichten van deze eeuw: Nederland (met Rogi Wieg) en Met de hand, bevredigende gedichten. Hij is literair criticus voor Vrij Nederland en Trouw maar publiceert ook met graagte over minder verheven onderwerpen. Al meer dan tien jaar lang schrijft Schouten in Trouw een tweewekelijkse sportbijdrage, die de gemiddelde verslaggeving ver achter zich laat. In het in 1998 verschenen De eeuwige bankzitter bejubelt hij met verrassende invalshoeken de kunst van het passief sportplezier. Momenteel werkt hij aan een roman. Vanavond praat Schouten over zijn nieuwste dichtbundel Infauste dienstprognose.

Jan Klug (1971) studeerde in 1999 als saxofonist af aan het Conservatorium Groningen. Zijn werkveld is echter een stuk breder: naast verschillende soorten saxofoons, fluit en basklarinet bespeelt Klug ook de zelf uitgevonden Pataphoon en waagt hij zich aan boventoonzang. De uit deze bronnen afkomstige geluiden vervormt hij door middel van effectapparatuur tot soundscapes. Sinds 1996 is Klug de vaste muzikant van de Groningse Dichters uit Epibreren. Daarnaast is hij werkzaam als gastmuzikant bij Fay Lovsky en in diverse bands zoals Ygdrassil en Arling & Cameron, waarmee hij afgelopen zomer een wereldtournee ondernam. Vanavond speelt Klug solo.

Maandag 15 januari, 20.00 uur, Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Entree gratis.

Informatie: http://slau.frodo.nl of 030-2367712.

Nieuw tijdstip Het Huiskameronweer

Het Huiskameronweer verhuist. Vond het maandelijkse literair café tot nu toe plaats op de derde donderdag van de maand, vanaf januari 2001 kunt u elke derde maandag vastzetten in uw agenda. Entree (gratis), aanvangstijd (20.00 uur) en locatie (Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht) blijven hetzelfde.

Internet-enquête

Sinds ruim een jaar beschikt de SLAU over een eigen website. Op http://slau.frodo.nl vindt u alles over SLAU-activiteiten, maar ook interessante literaire links, artikelen en foto s. Om de webpagina nóg toegankelijker en interessanter te kunnen maken, zou de SLAU graag meer te weten komen over haar bezoekers en hun wensen. In de komende tijd voert zij daarom een onderzoek uit naar het gebruik en de doelmatigheid van haar website. De enquête kan anoniem ingevuld worden. Dit neemt ongeveer drie minuten in beslag. Om de website-bezoekers extra te stimuleren mee te werken aan het onderzoek, zal maandelijks een boek verloot worden. Het gaat daarbij om boeken die verbonden zijn aan SLAU-activiteiten, zoals de Studium Generale-reeksen Schrijvende denkers en Gecijferden & Geletterden, en het jaarlijkse verhalenfestival Recht uit t Hart. De winnaar wordt maandelijks bekend gemaakt in de SLAU-nieuwsbrief. Meedoen?

SLAU Agenda

15 januari: Het Huiskameronweer met Marcel Möring, Rob Schouten en Jan Klug, Hofman Café, Janskerkhof 17A, Utrecht. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

19 februari: Het Huiskameronweer met Marion Bloem, Hofman Café, Janskerkhof 17A, Utrecht. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

19 maart: Het Huiskameronweer met Herman Koch en Peter Verhelst, Hofman Café, Janskerkhof 17A, Utrecht. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

16 april: Het Huiskameronweer met Abdelkader Benali, Hofman Café, Janskerkhof 17A, Utrecht. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.