Universiteit van Amsterdam

UvA Agenda

Titel Les cameleons de la finance populaire au Senegal et dans la diaspora. Dynamique de tontines et des caisses villageoises entre Thilogne, Dakar et la France.

Datum dinsdag 16-01-2001
Tijd 12:00 uur

Promovendus A. Kane

Promotors prof. dr. A. de Swaan en prof. dr. P. Geschiere (LEI)
De promovendus onderzocht het gebruik van informele financiële regelingen in Senegal en onder Senegalezen in Frankrijk. Veel Senegalezen, met name vrouwen, hebben geen toegang tot het klassieke bank- en verzekeringssysteem. Zij zijn wat betreft sparen, lenen en verzekeren aangewezen op informele regelingen. Een veelgebruikte vorm is de tontine, een gemeenschappelijke lijfrenteverzekering. De tontines spelen een belangrijke rol in de financiering van allerlei economische activiteiten in het informele economische systeem. Niet alleen armen maken gebruik van deze financiële regelingen, maar ook de middenklasse en de rijken, iets wat slechts ten dele kan worden verklaard met de geringe toegankelijkheid van het banksysteem. Kane concludeert dat de verklaring moet worden gezocht in de flexibiliteit van de alternatieve financiële regelingen, waardoor deelnemers zich makkelijk kunnen aanpassen aan veranderingen in hun sociale of economische situatie.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. webmaster@uva.nl
Bron: UvA Agenda