PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING

DINSDAG 16 JANUARI 2001

Vlaamse noodhulp aan El Salvador.

Afgelopen zaterdag, rond het middaguur, werd Centraal-Amerika, met in het bijzonder El Salvador, getroffen door een zware aardschok (7,9 op de schaal van Richter). Hierbij werden de departementen Usulutan, Santa Ana, La Paz en La Libertad zwaar getroffen. Deze gebieden werden twee jaar geleden reeds zwaar geteisterd door de orkaan Mitch.

Op dit ogenblik is het voor de Salvadoraanse en internationale instanties nog zeer moeilijk om de precieze balans van deze aardbeving in te schatten. Momenteel wordt gewag gemaakt van meer dan 600 doden, 1830 gewonden en 1300 vermisten. Alleen al in de wijk Santa Tecla, die gelegen is op vijf kilometer van de hoofdstad San Salvador, verloren minstens 400 mensen het leven. Zoals bij dergelijke catastrofes vaak het geval is, kunnen deze aantallen tijdens de komende dagen echter nog gevoelig oplopen. Ondertussen werden ook bijna 18000 mensen geëvacueerd uit gevaarlijke gebieden, terwijl epidemies, waaronder de infectieziekte dengue, een reëele bedreiging vormen voor de bevolking. Kortom, het menselijke leed is enorm.

Naast dit menselijke leed wordt ook de infrastructuur van de getroffen regio eens te meer bijzonder zwaar getroffen. Zo werden tenminste 34000 huizen beschadigd of vernield, terwijl volgens de laatste berichten de watervoorziening voor de helft van de Salvadoraanse bevolking in het gedrang is gekomen.

Het spreekt voor zich dat ook de Vlaamse regering zich niet onbetuigd laat op het gebied van de hulpverlening aan de getroffen regio. Daarom heeft Minister-president Patrick Dewael, die in de Vlaamse regering tevens bevoegd is voor het buitenlands beleid en de Europese aangelegenheden, zijn principiële goedkeuring verleend aan de uitbetaling van een bedrag van 15 miljoen frank aan Oxfam Solidariteit voor de levering van noodhulp aan El Salvador.

Oxfam is reeds jarenlang actief in de betrokken regio door de levering van noodhulp tijdens de burgeroorlog en heeft, sedert 1993, haar regionaal vertegenwoordigingsbureel in San Salvador. Oxfam pleegt momenteel nog overleg met haar lokale partners voor het verfijnen van de lokale noden. In elk geval zal de aandacht van deze Vlaamse noodhulp vooral worden gericht op een aantal volkswijken in de buurt van San Salvador en op een aantal departementen waar de media-aandacht minder groot is, doch de noden zeer groot zijn, zoals Ahuachapan, San Vicente, La Libertad en La Paz. Prioritaire aandacht zal hierbij gaan naar de bouw van noodwoningen en de levering van medicijnen.

De Vlaamse regering roept de Vlaamse bevolking ook op om haar solidariteit te betuigen met de plaatselijke bevolking die, na de zware ravage die in november 1998 door de orkaan Mitch werd aangericht, opnieuw zeer zwaar getroffen wordt door dit menselijke leed. Aan het Salvadoraanse volk wordt alle sterkte toegewenst in deze sombere dagen.

info : Bart Tommelein, woordvoerder van de minister-president - tel. (02) 553 29 32 e-mail: persdienst.dewael@vlaanderen.be