Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 januari 2001

Voorraad teerhoudend asfalt hergebruikt

De gemeente Eindhoven heeft haar voorraad van 41.000 ton teerhoudend asfalt opgeruimd. Dit in verband met de nieuwe wetgeving die het hergebruik van teerhoudend asfalt na januari 2001 niet meer toestaat.

Bij de renovatie van wegen blijft vaak teerhoudend asfalt over. Teerhoudend asfalt wordt al zo'n twintig jaar niet meer in de wegenbouw gebruikt vanwege schadelijke invloed op het milieu. Hergebruik mag volgens wettelijke richtlijnen in de fundering van wegen mits de schadelijke stoffen niet in het milieu kunnen komen (grondwater). Sinds 1994 verzamelde de gemeente deze restanten in het depot van Recycling Oost-Brabant (ROB). Ook in Meerhoven werd een klein depot aangelegd. Vanuit de depots werden werkvoorraden betrokken; door constante aanvoer van restmateriaal ligt een permanente hoeveel op voorraad.

Wettelijk is in 1999 bepaald dat teerhoudend asfalt tot 1 januari 2001 als bouwstof hergebruikt kon worden. De gemeente heeft ervoor gekozen, in overeenstemming met de geldende richtlijnen, voor die datum het teerhoudend asfalt te verwerken. De kosten zijn daardoor relatief laag gebleven. De verwachting voor de toekomst is dat kosten voor verantwoorde verwerking van teerhoudend asfalt sterk zullen stijgen (geen hergebruik maar storten).

Met het beëindigen van het huurcontract voor de opslag van het asfalt in het depot van de ROB (Recycling Oost-Brabant), is 13.000 ton (tegen betaling) afgevoerd. 28.000 ton asfalt is overgedragen aan de firma Heijmans. De overdracht van het asfalt heeft Eindhoven in totaal ruim 3 miljoen gulden (1.361.000 euro) gekost.