Provincie Zuid-Holland

16-01-2001

Ruimte voor 200 ha glastuinbouw Zuidplaspolder

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben 200 ha grond in de Zuidplaspolder aangewezen voor glastuinbouw. De grond is bestemd om op diverse locaties in de provincie andere bestemmingen te realiseren. Dat was nodig om projecten als Westlandse Zoom, Integraal ontwikkelingsplan Westland, HSL, VINEX en Groen Blauwe Slinger te kunnen realiseren.

Per saldo komt er geen ruimte bij. Zuid-Holland heeft nu 5800 ha beschikbaar voor glas. De ruimte in de Zuidplaspolder dient louter als vervanging. Bovendien is het streven van GS eerst de beschikbare ruimte in de B-driehoek (Berkel-Bleiswijk-Bergschenhoek) te benutten en pas daarna de Zuidplaspolder te ontwikkelen. In totaal moet in Zuid-Holland tot 2010 ongeveer 1000 ha glas "verkassen". Ook een deel van de aanverwante bedrijven kan meeverhuizen.

Tot heden reserveerde Zuid-Holland eigenlijk alleen in het streekplan ruimte voor glastuinbouw. De feitelijke ontwikkeling moest door gemeenten (bestemmingsplannen) en marktpartijen gebeuren. Om dit proces te sturen en om de vaart erin te houden wordt een ontwikkelingsmaatschappij opgericht. Bij de realisering staat kwaliteit voorop. Verantwoordelijk gedeputeerde Leen van der Sar: "Dat is inderdaad ons uitgangspunt, zowel qua duurzaamheid (energie, water, landschappelijke inpassing) als in ruimte en tijd door dubbel en multifunctioneel grondgebruik."