UNICEF

Medische hulp van Unicef na aardbeving in El Salvador

Datum uitgave: 16-01-2001

VN-Kinderfonds heeft $500.000 nodig voor onmiddellijke noodhulp na aardbeving

Unicef richt zich in El Salvador in eerste instantie op het voorkomen van de uitbraak van ziekten en het bijstaan van getraumatiseerde en alleenstaande kinderen. Exacte cijfers van omgekomen, vermiste en anderszins getroffen kinderen zijn nog niet bekend. Unicef heeft inmiddels eerste transporten met medische hulpgoederen en extra staf naar El Salvador gezonden. Op korte termijn zal materiaal voor drinkwatervoorzieningen volgen, alsmede onderwijs-materialen en experts op het gebied van opvang en hereniging van alleenstaande kinderen. Speciale zorg van Unicef is de psychische gevolgen voor kinderen van de aardbeving en de voortdurende naschokken. Voor de eerste fase van onmiddellijke noodhulp heeft Unicef $500.000 nodig.

Op maandag 15 januari is een eerste Unicef-vlucht met medicijnen en medische hulpgoederen vertrokken naar het rampgebied. Het transport voorziet in de medische hulpverlening aan 30.000 mensen gedurende drie maanden. Het bevat onder meer middelen tegen diarree, pijn, luchtweginfecties, oog- en oorinfecties, mazelen, huidaandoeningen en wormen. Daarnaast voorziet het in injectiespuiten en naalden, anesthetica, verband, zeep, thermometers en andere medische instrumenten. Op korte termijn zullen bovendien water tanks, water-reinigings-tabletten, latrines en medicijnen tegen cholera .

De zorg voor de psycho-sociale gevolgen van de ramp zijn mede ingegeven door de voortdurende naschokken, die continu paniek veroorzaken. Dit kan extra traumatisch werken voor kinderen. Hoewel de zichtbare angst bij kinderen tamelijk snel zal wegebben, zijn ze daarmee nog niet altijd psychisch hersteld, zo zegt kinderpsycholoog Ingrid Leth van Unicef. Het basale gevoel van veiligheid is geschonden, hetgeen op lange termijn consequenties kan blijven hebben, als er niets aan gedaan wordt. Bijvoorbeeld het opstarten van onderwijs, desnoods in tenten, op korte termijn is van belang. Kinderen krijgen daarmee enigszins het gevoel terug dat de situatie zich normaliseert. Unicef zorgt op korte termijn voor extra onderwijsmateriaal en faciliteiten en gaat psychosociale training voor onderwijzers, hulpverleners, vrijwilligers en andere betrokkenen verzorgen. Daarnaast vliegt Unicef specialisten in op het gebied van opvang en hereniging van alleenstaande kinderen.

Unicef heeft inmiddels extra hulpverleners naar El Salvador gezonden, waaronder de Nederlandse directeur van Unicef Colombia, Carel de Rooy, die vandaag is gearriveerd. Unicef werkt aan de verbetering van levensomstandigheden van kinderen in El Salvador sinds 1955.

Voor nadere informatie:
Unicef Nederland Maarten Bijl (persvoorlichter): 070-3339336 / 06-51282198. Via Unicef Nederland is contact te leggen met de Nederlandse Unicef-medewerker Carel de Rooy in San Salvador.