Gemeente Leek

Persinfo gemeente Leek, 16 januari 2001

afdeling Bestuurscontacten
tel. 0594 - 551569
E-mail info@leek.nl

Onderhoudswerkzaamheden Sterrebos

Het Sterrebos is onderdeel van het landgoed Nienoord. Het bos is aangelegd in de jaren 60 en dus relatief jong. De lanen liggen als een ster in het bos gesitueerd. Vandaar de naam Sterrebos. Landschapsbeheer Groningen zal in februari starten met onderhouds- en omvormingswerkzaamhe den in het Sterrebos. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leek in het kader van het landschapsbeleidsplan Nienoord.
Het Sterrebos is ongeveer 9 ha groot en is nu 35 jaar oud. De oorspronkelijke aanleg heeft een parkachtig karakter, bestaande uit strakke eikenlanen met relatief veel open ruimten. Bij de aanplant van het bos is uitgegaan van 5 verschillende boomsoorten en 10 verschillende struiksoorten. Door concurrentie van bomen zijn veel van de aangeplante struiksoorten verdwenen.

Het bos kent momenteel een aantal knelpunten. Zo kunnen de eiken de concurrentie met de beuken en esdoorns niet aan. Het bos kent te veel open ruimten en lanen in verhouding tot de totale oppervlakte waardoor het bos doorzichtig is. Verder resteren slechts weinig struiksoorten. Bovendien is de dichtheid aan bomen in de bosvakken te hoog, waardoor de groeiontwikkeling van de toekomstbomen (de uiteindelijk blijvende bomen) belemmerd wordt.
De gemeente Leek heeft in overleg met derden een beheersvisie opgesteld voor de toekomst van het Sterrebos. De belangrijkste kernpunten hieruit zijn dat gekozen is voor het opheffen van een aantal lanen en open ruimten om het boskarakter te versterken. De bosvakken worden hierdoor groter en het bos minder transparant. Verder is gekozen voor de eik als hoofdhoutsoort. De eik past in het omringend houtsingellandschap. Een eikenbos is relatief dichter begroeid dan een beukenbos. Meer struikvormers krijgen hierdoor kansen.

Landschapsbeheer Groningen zal in de maanden februari en maart onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in het bos die gericht zijn op deze beheersvisie. Tot deze werkzaamheden behoren:

- vellen van een groot aantal beuken, essen en esdoorns om de toekomstbomen meer ruimte te geven;

- vellen van eiken langs de lanen die worden opgeheven;
- dichtplanten van een aantal open plekken en lanen;
- ophogen van de resterende lanen met zand;
- de aanleg van een nieuw slingerend bospad;
- versterking van de struiketage door aanplant van 10.000 stuks struiken (o.a. vogelkers, kardinaals hoed, vuilboom, lijsterbes, meidoorn)
De werkzaamheden zullen afgerond zijn voor het voorjaar begint. Wandelaars en overige bezoekers van het bos kunnen dan zien hoe de nieuwe aanplant en de afgezette beplanting uitlopen.