Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Het Rode Kruis drijft zijn hulpverlening op voor de slachtoffers in El Salvador

De reddingsteams van het Rode Kruis gaan verder met hun zoektocht naar slachtoffers en concentreren zich nu op de stad Comasagua (28 km ten oosten van San Salvador) die sinds de aardbeving afgesloten is van de buitenwereld. Deze stad van 18.000 inwoners werd getroffen door aardverschuivingen en heel wat huizen zijn er vernield.

Het dodental is nu 594, met meer dan 1.200 vermisten en bijna 1.900 gewonden. Ongeveer 18.000 mensen werden geëvacueerd en meer dan 25.000 huizen zouden vernield of beschadigd zijn.

Het Rode Kruis heeft reeds 33 buitenlandse hulpverleners ter plaatse gestuurd om de actie van het Salvadoraanse Rode Kruis te ondersteunen. Het Salvadoraanse Rode Kruis heeft zelf 1.000 medewerkers die meewerken aan de hulpoperatie.

Rodekruismedewerkers hebben al noodhulpgoederen verdeeld aan meer dan 4.500 families, waaronder dekens, keukensets, hygiëneproducten en plastic zeil. Het Salvadoraanse Rode Kruis ondersteunt in overleg met de overheid ook 46 schuilplaatsen van de regering.

De ziekenhuizen kregen extra grote tenten zodat er opvangplaats is voor het grote aantal gewonden. Zes rodekruisteams doorkruisen op dit ogenblik het land om de noden gedetailleerd in kaart te brengen.

"Meer dan 1.000 rodekruisvrijwilligers kwamen onmiddellijk na de aardbeving in actie en werkten sindsdien de klok rond. De ziekenwagendienst en de bloedbank van het Salvadoraanse Rode Kruis hebben ook non- stop gewerkt. Hoewel de vermoeidheid begint toe te slaan bij de vrijwilligers, worden de inspanningen onverminderd verdergezet," zegt Santiago Gil, directeur van het Amerikadepartement van het Internationale Rode Kruis.

Heel wat rodekruisverenigingen hebben medewerkers ter plaatse gestuurd of middelen bijgedragen om de hulpoperatie te versterken.

Ook Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunt de hulpoperatie. Giften voor de hulpverlening aan de getroffen bevolking zijn welkom op rekening 000-0000025-25 van het Rode Kruis met vermelding 'El Salvador'.

Brussel, 16 januari 2001