Politiebericht Friesland: Friesland 16-01-2001 Politieberichten van 15/1 (13.00 uur) t/m 16/1 (07.00 uur)

Drachten: inbraak activiteitencentrum
Afgelopen weekend werd ingebroken in het dagactiviteitencentrum aan de Tramlaan. Een ruit in een deur van de nooduitgang werd vernield. Uit het centrum werden een zaagmachine en een drietal boormachines weggenomen. Namens het activiteitencentrum werd aangifte gedaan door een 36-jarige inwoner van Franeker.

Sint Jacobiparochie: inbraak woning
Zaterdagmorgen omstreeks 03.15 uur werd ingebroken in een woning aan het Westeinde. De bewoner, een 50-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie had in de gang van zijn woning twee personen overlopen. De twee jonge mannen waren de woning binnengekomen door verbreking van een ruit in de achterdeur. Uit de woning werden sieraden, waaronder een ketting met bloedkoralen, en een jas weggenomen. De bewoner had de verdachten achtervolgd, doch was de jongens in het dorp kwijtgeraakt. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Scharsterbrug: autobrand
Maandag omstreeks 12.50 uur parkeerde de eigenaar, een 24-jarige inwoner van Scharsterbrug, zijn auto in de Schoolstraat. Toen hij zijn auto had neergezet, zag hij dat er rook onder de motorkap vandaan kwam. Binnen de kortste keren stond de auto in lichterlaaie en was er geen redden meer aan. De brandweer heeft het vuur geblust. De auto brandde in zijn geheel uit.

Leeuwarden: mishandeling en onder invloed
Maandag omstreeks 14.20 uur kwam er een melding binnen dat in het Rengerspark een man met een auto verschillende malen was ingereden op een drietal jongens, die daar op een bankje zaten. De drie mannen zaten bier te drinken. De bestuurder van een personenauto, een 62-jarige inwoner van Leeuwarden, reed verschillende malen met zijn auto op de jongens in. Uiteindelijk kwam hij met zijn auto vast te zitten in de struiken. Hij liet daarop zijn auto staan en kwam te voet op de jongens af en bedreigde de jongens. Een van de jongens, een 24-jarige inwoner van Den Bosch, heeft daarop de autobestuurder met een bierflesje een klap op het hoofd gegeven, waardoor deze een bloedende hoofdwond opliep. De autobestuurder werd aangehouden. De man is voor behandeling van zijn wond overgebracht naar het ziekenhuis en aldaar is een bloedproef hem genomen. De inwoner van Den Bosch werd aangehouden ter zake mishandelingen hij werd overgebracht naar het bureau. Wat de aanleiding tot het incident is geweest, is nog niet duidelijk.

Dokkum: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 15.20 uur werd bij de `Hema` aan de Hoogstraat een 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man had in de winkel een overhemd, winkelwaarde f 34.95 weggenomen. De man werd overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd de man weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: vechtpartij
Maandag omstreeks 16.00 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden op de Tuinen. Ter plaatse bleek een 52-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen te zijn met een loopkruk door een 27-jarige inwoner van Leeuwarden. De man had hierdoor een wond opgelopen onder zijn rechteroog. De man wilde echter geen aangifte doen. De partijen hierop weggestuurd, doch de 27-jarige man wenste hierop niet in te gaan. Uiteindelijk liep de man weg. Onder het weglopen schold uit de agenten uit en werden zij door hem beledigd, waarop de man werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Naderhand wilde de mishandelde man wel aangifte doen. Waarover de ruzie is ontstaan werd niet geheel duidelijk.

Harlingen: belediging
Maandag omstreeks 15.15 uur liep een 37-jarige vrouw van Somalische afkomst met haar 6-jarige zoontje over de Koningin Wilheminalaan. Ter hoogte van de Prinses Julianalaan kwamen een man en een vrouw met een kleine zwarte hond op de vrouw en het kind toelopen. De hond rende naar de jongen toe en sprong tegen hem op. De jongen schrok hiervan en rende weg en kwam daarbij op de rijbaan bijna onder een langsrijdende auto terecht. Een getuige, een 24-jarige inwoner van Harlingen, eveneens van buitenlandse afkomst, die er vlak achter liep, zei hier iets van in het Engels tegen de eigenaar van de hond. De eigenaar van de hond gaf daarop de getuige direct een vuistslag tegen de borst. Toen de vrouw daarop de man in het Engels aansprak, begon de man discriminerende opmerkingen te maken en liet hij zijn broek zakken. De vrouw voelde zich hierdoor beledigd en heeft aangifte gedaan. Van de man en vrouw is een summier signalement bekend. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden op telefoonnummer 0900 8844.

Makkum: man te water
Maandag omstreeks 16.45 uur viel een 50-jarige inwoner van Bolsward in het water aan de Turfmarkt. Waarschijnlijk heeft de man een epileptische aanval gekregen en verloor hij daarbij zijn evenwicht. In de gracht lag ijs, waardoor de man een hoofdwond kreeg. De man is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Beetsterzwaag: brandstichting
Maandag omstreeks 16.55 uur brak brand uit in de centrale hal op de eerste verdieping van een appartementencomplex aan het Ruiterpad. Het complex staat leeg. In de hal stond een brandend bankstel. De brandweer, die snel ter plaatse was, heeft het vuur geblust en kon voorkomen dat het gehele complex afbrandde. Uit onderzoek kwam naar voren dat het bankstel vermoedelijk in brand was gestoken. Een 35-jarige inwoner van Beetsterzwaag, die nog in het complex verbleef, is op verdenking van brandstichting aangehouden. De man is overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 17.45 uur werd een 35-jarige inwoonster van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam bij een mannenmode zaak aan de Nieuwestad 10 bloesjes, winkelwaarde f 190.- , mee. Door het personeel werd zij aangehouden. Een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en na het opmaken van een proces-verbaal werd zij weer in vrijheid gesteld. De bloesjes zijn teruggegaan naar de winkel.

Leeuwarden: inbraak woning
Maandag tussen 13.00 en 14.10 uur werd ingebroken in een woning aan de Groningerstraatweg. Toen de bewoonster, een 49-jarige vrouw, thuis kwam, zag zij in de hal van haar woning een onbekende man staan. Hoe de man de woning is binnengekomen, werd niet duidelijk. Het bleek dat de gehele woning was doorzocht. Uit de woning werd een laptop weggenomen. Bij het zien van de bewoonster sloeg de inbreker op de vlucht. Het signalement van de man: leeftijd tussen de 20 en 25 jaar,
1.75 tot 1.80 meter lang, blond stekelig haar, spitse neus, onverzorgd uiterlijk. De man was gekleed in een wit/grijs trainingspak met daarop een zwarte baan.

Irnsum: aanrijding met gewonden
Maandag omstreeks 15.20 uur reed een 30-jarige inwoner van Stiens met zijn auto over de Grousterdyk in de richting Irnsum. Door nog onverklaarbare oorzaak was hij in een bocht de macht over het stuur kwijt geraakt en op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer in botsing gekomen met een personenauto, die bestuurd werd door een 55-jarige vrouw uit Marssum. Een bij haar in de auto zittende 70-jarige man uit Marssum klaagde over pijn in de borst en ook bestuurster en bestuurder waren gewond. De gewonden werden overgebracht naar het MCL-Zuid. De inwoner van Stiens kon na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.35 uur werd op de Spanjaardslaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 51-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 660 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Damwoude: onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.30 uur werd op de Ringhersmastraat een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De man, een 26-jarige inwoner van Damwoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 295 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 02.30 uur werd op het Oostergoplein een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 40-jarige inwoner van Jorwert bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 365 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur. Tevens bleek dat de man nog een aantal geldboetes had openstaan, waaronder een boete van f 1000.-, één van f 750.- en één van f 450.- De verdachte kon deze boetes niet betalen, waarna de man is ingesloten.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272