TNO


Paus, Werklust en ETEC en onderzoekspartner TNO werken aan comfortabele cabines in EU-project


Onlangs was het officiële startsein voor een twee jaar durend project waarin de fabrikanten van grondverzetmachines Paus, Werklust en ETEC samen met TNO zullen werken aan een comfortverbetering van hun machines. Bij elkaar zullen de fabrikanten ongeveer een half miljoen euro investeren in nieuwe comfortabele cabines.

Met de toenemende intensivering van de arbeid, wordt het comfort voor de machinist steeds belangrijker. Alleen zo kan hij of zij productief en zonder klachten blijven werken. Kopers van dergelijke machines weten dit. Naast factoren als prijs en prestatie, neemt het comfort tegenwoordig een prominente plaats in als koopargument.

Het ontwerpen van een cabine die ook buiten een korte proefzit de showroom nog comfortabel blijft, is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om het comfort, ook na een 8-urige werkdag, optimaal te houden is gezond verstand niet meer toereikend. Goed onderzoek is daarbij nodig. Voor MKB-bedrijven kan het moeilijk zijn dergelijke investeringen in onderzoek te doen terwijl het wel noodzakelijk is om een concurrerende positie te kunnen behouden. De EU erkent dit probleem. Vanuit CRAFT, een Europese stimuleringsregeling voor R&D, zal de EU het onderzoek in het project voor een bedrag van 0,3 miljoen euro subsidiëren. TNO, het op een na grootste instituut voor contract onderzoek van Europa, zal al het onderzoek uitvoeren. TNO's expertise op het gebied van comfort reikt van stoelen voor kantoor, auto, bus en trein tot cabines in onder andere trams, bussen, wielladers en kranen.

Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft