Gemeente Groningen


Laatste Nieuws

Referendumkrant huis-aan-huis bezorgd en verkrijgbaar bij GIC Groningen op de ladder
Nieuw adres GPV-raadslid
Verkeer Diepenring stabiel
Geld voor beeldende kunst
Rijkssubsidie van 1 miljoen
Stadjers denken digitaal mee over hun stadsdeel Van Boxtel opent nieuwe Vensterschool
Controleurs hondenbelasting actief in de Oranjewijk Aanleg spoorbrug : verkeershinder
Rapport enquête leefkwaliteit binnenstad verkrijgbaar



Referendumkrant huis-aan-huis bezorgd en verkrijgbaar bij GIC 12 december 2000
Op woensdag 21 februari a.s. kunnen alle kiesgerechtigde inwoners van Groningen zich uitspreken over de vraag Bent u voor of tegen het plan Nieuwe Noordzijde Grote Markt?.

Om de inwoners van Groningen goed te informeren over de inhoud van het plan is op vrijdag 12 januari jl. de Referendumkrant als bijlage bij de Gezinsbode verschenen. Deze krant is huis-aan-huis bezorgd. In de Referendumkrant vindt u informatie over het plan voor de Nieuwe Noordzijde Grote Markt. In deze krant staan verder de belangrijkste argumenten voor en tegen de plannen. Deze argumenten zijn door inwoners van de gemeente ingediend bij de onafhankelijke redactie van de krant, die de meningen op een rij heeft gezet. Bovendien vindt u in de krant algemene informatie over de regels rond de stemming op woensdag 21 februari 2001. Extra exemplaren van de Referendumkrant zijn verkrijgbaar bij het Gemeentelijk Informatiecentrum, Kreupelstraat 1, en in de filialen van de bibliotheek.

Formulieren
Aanvraagformulieren voor verzoeken om bij volmacht of in een stembureau naar keuze te mogen stemmen zijn gratis verkrijgbaar bij de afdeling Burgerzaken of via het digitale loket.


Groningen op de ladder
11 januari 2001
Op 2 januari is het project Groningen op de ladder van start gegaan. Binnen het project Groningen op de ladder staat het bevorderen van de sociale en financiële redzaamheid van klanten van de dienst SOZAWE centraal. Iedereen die kan werken, moet nu de kans krijgen om te gaan werken. Door een intensieve aanpak moeten ook mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen in regulier of gesubsidieerd werk. Het project richt zich daarbij tevens op een optimale aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Het project start in de Oosterparkwijk, Korrewegwijk, Indische Buurt en in De Hoogte. Na drie jaar moet de werkloosheid in deze wijken minimaal tien procent meer gedaald zijn dan in de rest van de stad. Groningen op de ladder richt zich op alle klanten vanaf 23 jaar en ouder in de genoemde wijken, waaronder de groep langdurig werklozen. Het is de bedoeling dat klanten door training en het opdoen van werkervaringtraining, steeds een sport hoger op de ladder komen. Het uiteindelijke doel is een reguliere baan.
De dienst SOZAWE sluit met iedere nieuwe en bestaande klant een trajectovereenkomst af. Hierin staat welk traject de klant moet volgen om op termijn een reguliere arbeidsplaats te bezetten. De dienst zet alles op alles om zoveel mogelijk mensen met een uitkering of een gesubsidieerde arbeidsplaats naar de reguliere arbeidsmarkt toe te leiden. Bij klanten voor wie dit (nog) niet haalbaar is, wordt gekeken hoe zij een andere rol in de samenleving kunnen vervullen. Het project Groningen op de ladder is op 2 januari 2001 van start gegaan vanuit het gebouw aan de Zaagmuldersweg 530 en duurt tot 31 december 2003.

Samenwerken
Medewerkers van de voormalige Stadsdeelunit Oost van de dienst SOZAWE, medewerkers van voormalig Bureau KANS, WeerWerk, Bureau GeldZorg en Arbeidsvoorziening Noord-Nederland/CWI werken vanaf de startdatum samen in het Ladder-pand. De dienstverlening aan klanten is hierdoor efficiënter en effectiever.

Nieuw adres GPV-raadslid
11 januari 2001
GPV-gemeenteraadslid D. de Jong is met ingang van 6 januari 2001 verhuisd. Het nieuwe adres is: Willem Valkstraat 25, 9744 DV in Groningen.
Het telefoonnummer is: (050) 577 04 33.

Verkeer Diepenring stabiel
11 januari 2001
De hoeveelheid verkeer op de Diepenring is sinds 1996 hetzelfde gebleven. Dit blijkt uit tellingen door het verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng. Deze tellingen geven aan dat de Diepenring een parkeergarage onder de Grote Markt van 400 plaatsen, goed kan verwerken. Het adviesbureau deed in 1996 in opdracht van Nieuwe Noordzijde-ontwikkelaar Multi Vastgoed onderzoek naar het verkeer op de Diepenring. De uitkomsten van dit onderzoek hebben een grote rol gespeeld bij de plannen voor de Nieuwe Noordzijde in verband met de verkeersstroom.

Geld voor beeldende kunst
11 januari 2001
In de derde subsidieronde van 2000 heeft het gemeentebestuur f 40.000,- aan incidentele subsidies beschikbaar gesteld voor activiteiten in de beeldende kunstsector. Het geld gaat onder meer naar een atelierroute, verschillende tentoonstellingen en naar een een publicatie over de projecten van stichting De School in het Tschumipaviljoen op het Hereplein.

Rijkssubsidie van 1 miljoen
11 januari 2001
De gemeente Groningen heeft 1 miljoen gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het geld is bestemd voor het regionaal project VMBO-bedrijfsleven. Dit project stimuleert de verdere invoering van het Voortgezet Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO). Concrete activiteiten van het project: het opzetten van een imagocampagne VMBO, meer mogelijkheden bieden voor stages en verbeteren van de samenwerking tussen VMBO-scholen, middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven.

Stadjers denken digitaal mee over hun stadsdeel 11 januari 2001
Stadjers kunnen via internet meedenken over de toekomst van stadsdeel Noord-West. Vanaf 9 januari staat Noord-West namelijk op www.groningen.nl/forum. Vier weken lang kunnen burgers op deze site aan de hand van stellingen hun mening geven en reageren op de meningen van anderen. Deze meningen gebruikt de gemeente voor de stadsdeelvisie Noord-West. Daarin schetst de gemeente in grote lijnen de toekomst van het stadsdeel.
Naast het project Digitaal Meedenken organiseert de gemeente ook bijeenkomsten waar bewoners en gebruikers van het stadsdeel met de gemeente van gedachten kunnen wisselen.

Van Boxtel opent nieuwe Vensterschool
11 januari 2001
Maandag 22 januari is de officiële opening van Vensterschool Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk. Minister Rogier van Boxtel opent de nieuwe Vensterschool rond 15.00 uur bij de hoofdingang aan de Eikenlaan. Enkele leerlingen zullen hem assisteren bij de opening. Na de opening zal minister van Boxtel een korte toespraak houden. Als het formele gedeelte achter de rug is, kunnen de genodigden de Vensterschool gaan bekijken.

Controleurs hondenbelasting actief in de Oranjewijk 20 december 2000
In Groningen kennen we hondenbelasting. Daarom moet iedereen die een hond aanschaft of er een hond bijneemt hiervan binnen 14 dagen aangifte doen bij de gemeente. Hierop bestaat huis-aan-huiscontrole. In januari zijn de controleurs van de hondenbelasting actief in de Oranjewijk. Als zij ergens een hond aantreffen waarvan geen aangifte is gedaan, kan dat voor de houder financiële gevolgen hebben. Bent u houder van een hond en heeft u hiervan nog geen aangifte gedaan? Dan kunt u ook voorkomen dat u een boete krijgt. Klik op het Digitaal Loket op de homepagina van deze site en vul het digitale aangifteformulier in. Of bel even om de aangiftekaart op te vragen.

Gemeente Groningen
Dienst Informatie en Administratie
Afdeling Belastingen
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen
Telefoon: (050) 367 71 87/71 16
Website: http://www.groningen.nl
E-mail: belastingen@dia.groningen.nl

Aanleg spoorbrug : verkeershinder
6 december 2000
Door de bouw van een nieuwe spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal kan het verkeer op de Winsumerweg (N 361) de komende maanden met wachttijden te maken krijgen.

De spoorlijn tussen Groningen en Sauwerd wordt verdubbeld. De spoorwegbeheerder Railinfrabeheer laat een nieuwe spoorbrug bouwen over het Van Starkenborghkanaal. Doordat die nieuwe brug, evenals de huidige, over de Winsumerweg heengaat heeft die nieuwbouw nogal wat voeten in de aarde.
Vanaf de komende week wordt het werkterrein eerst afgezocht op de aanwezigheid van munitie. Daarna moeten ter plaatse 10 zware boorpalen
- tot 40 m diep - worden aangebracht voor de nieuwe pijlers en het landhoofd. De N 361 loopt daar precies tussendoor. Dit alles betekent dat van tijd tot tijd het verkeer moet worden opgehouden. Dat gebeurt uitsluitend overdag tussen 9.00 en 15.00 uur, dus buiten de spitsuren. Het verkeer wordt dan geregeld door mobiele verkeerslichten die door twee observatoren met de hand worden bediend. In verband met veiligheidsprocedures kan het voorkomen dat beide rijrichtingen moeten wachten. Daardoor kunnen wachttijden van 5 tot 10 minuten optreden. Niet veel op een mensenleven maar zeker lastig voor wie in de auto stilstaat. Naar verwachting zal deze verkeershinder duren tot eind februari 2001.
Ook de rest van het jaar blijft het oppassen ter hoogte van deze bouwwerkzaamheden. De Winsumerweg zal enigszins worden omgelegd, versmald en soms voor de helft worden afgezet. Daarom geldt er een snelheidsbeperking en worden van tijd tot tijd verkeerslichten gebruikt.

Rapport enquête leefkwaliteit binnenstad verkrijgbaar 10 november 2000
In het voorjaar is onder inwoners en verblijvers van de binnenstad een enquête Leefkwaliteit gehouden. Met de enquête wilde de gemeente zich een beeld vormen van de beoordeling van de leefkwaliteit in de binnenstad door bewoners en verblijvers (dit zijn mensen die een belangrijk deel van hun tijd in de openbare ruimte doorbrengen maar geen woning hebben in de binnenstad). Tweeduizend exemplaren van de vragenlijst zijn a-select verspreid door de stad. Ook kon de enquête worden ingevuld via internet. Meer dan vierhonderd mensen -ruim twintig procent- namen de moeite de vragen te beantwoorden en te retourneren; veertig van hen deden dit via Internet.

De Groningse binnenstad, met z'n winkels en gezellige sfeer, is één van de sterke punten van Groningen, zo vinden de inwoners en ondernemers. De respondenten zien graag verbeteringen op het gebied van overlast, parkeerproblemen en veiligheid. Er blijkt verder groot draagvlak te bestaan bij de binnenstadjers voor de versterking en verbetering van de opvangvoorzieningen. Het grootste deel van de bewoners ziet vooral heil in strengere controle en handhaving van de regels door de politie. Met de uitslag in de hand gaat de gemeente werken aan de aanpak van de zwakke punten, en het verbeteren van de verstandhouding en begrip tussen de verschillende groepen in de binnenstad.

Het rapport met de resultaten van de enquête Leefkwaliteit Binnenstad is te verkrijgen bij het Gemeentelijk Informatie Centrum, Kreupelstraat 1.



Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 16 januari 2001. Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.