Afzender: g.plette@nki.nl

Contactpersoon: PR en Voorlichting

Uitreiking AvL-prijs 2000

Datum: 12 januari 2001

De afbraakproducten van eiwitten in levende cellen zijn aan de buitenkant van de cel te zien waardoor precies valt na te gaan wat zich in die cel afspeelt. Dat levert informatie op over activiteiten binnen het immuunsysteem die toepasbaar kan zijn voor het kankeronderzoek. Kankercellen zouden uiteindelijk veel selectiever te doden zijn dan met de huidige grove bestraling en chemotherapieën, die veel bijverschijnselen opleveren.

Voor zijn onderzoek naar de verwijdering van de eiwitafbraakproducten in levende cellen, ontvangt drs. Eric A.J. Reits op 15 januari 2001 de AvL-prijs 2000. Hij begon in 1996 aan een promotieonderzoek bij prof. dr. J. Neefjes, wiens groep binnen het NKI het menselijk afweersysteem onderzoekt. Wereldwijd zijn er maar weinig laboratoria die onderzoek doen met behulp van levende cellen. Reits bestudeert het verwijderingsproces van afgebroken eiwitten, de zogenaamde peptiden, die via zich openende en weer sluitende poortjes (transporters) naar de buitenwand van de cel worden gewerkt en daar voor het immuunsysteem herkenbaar zijn. De transporter die deze peptiden door het membraan pompt, heet TAP. De pompactiviteit wordt zichtbaar gemaakt door de toepassing van een fluorescerend kwalleneiwit (GFP) dat aan TAP gekoppeld is. Door het GFP is de locatie en activiteit van de transporter prachtig te volgen in levende cellen. Manipulatie van eiwitten in cellen en het vervolgens meten van de activiteit van de transporters geeft essentiële informatie over afbraak in een cel. Er zijn ook bepaalde virale eiwitten die na een infectie de transporter blokkeren. Virussen kunnen zich zo in cellen nestelen zonder dat hun aanwezigheid aan de buitenkant waarneembaar is voor het immuunsysteem. Eric Reits wil na zijn promotie voorlopig met het TAP onderzoek doorgaan, met zowel fundamentele als klinisch gerichte vragen. Daarvoor biedt het NKI/AvL goede mogelijkheden.

De AvL-prijs wordt jaarlijks toegekend aan jonge onderzoekers in het NKI/AvL en bestaat uit een bedrag van fl. 12.500,- gulden, te besteden aan studie of onderzoek. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV. Prijswinnaars worden aangewezen door de Wetenschappelijke Kommissie van Advies van het NKI/AvL.

Nederlands Kanker Instituut/ Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Plesmanlaan 121

1066 CX

Amsterdam

Telefoon: 020-5122869