Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis doet eerste oproep voor steun aan slachtoffers van aardbeving in El Salvador

Het Internationale Rode Kruis doet een oproep om de noodhulp te steunen aan de slachtoffers van de zware aardbeving (7,9 op de schaal van Richter) die zaterdag El Salvador en andere delen van Centraal-Amerika trof.

Het Salvadoraanse Rode Kruis heeft onmiddellijk na de ramp zijn noodhulpplan geactiveerd. Een team van 200 gespecialiseerde hulpverleners bijgestaan door meer dan 1.000 vrijwilligers zijn op dit ogenblik actief in de zwaarst getroffen gebieden.

In afwachting van een meer diepgaande analyse van de situatie is nu reeds een voorlopige inschatting gemaakt van de meest dringende behoeften. Naast het verder zetten van de zoek- en reddingsoperaties zijn dit: noodbehuizing, voedselhulp, gezondheidszorg en de toevoer van zuiver water. Het officiële dodental bedraagt 210 slachtoffers maar gevreesd wordt dat dit cijfer nog verder zal stijgen vermits er nog ruim 1.200 vermisten zijn.

Het Rode Kruis concentreert zijn hulpverlening op de sterkst getroffen regio's van El Salvador: La Libertad, La Paz, San Miguel, Santa Ana en de hoofdstad San Salvador. Tegelijkertijd wordt een behoeftenanalyse gemaakt voor het buurland Guatemala waar de aardbeving een sterkte had van 5,8 op de schaal van Richter.

Zowel het Amerikaanse als het Spaanse Rode Kruis hebben hulpgoederen, die al in de regio in voorraad waren, naar het terrein gestuurd zoals dekens, plastic zeilen en waterreservoirs.

Nog meer hulpgoederen zullen in de regio zelf worden aangekocht. Rodekruisverenigingen uit het hele Amerikaanse continent en ook heel wat Europese rodekruisverenigingen bieden hun hulp aan.

Ook Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunt de hulpoperatie. Giften voor de hulpverlening aan de getroffen bevolking zijn welkom op rekeningnummer 000-0000025-25 van het Rode Kruis met vermelding 'El Salvador'.

Brussel, 15 januari 2001