Provincie Overijssel

Bergkerk Deventer exposeert de dubbele betekenissen van De Reus en De Rode

De Nederlandse kunstenaars Paul de Reus en Ruud de Rode exposeren van 13 januari tot en met 11 maart 2001 in de Bergkerk Deventer een selectie schilderijen, beelden en tekeningen.

Centraal in hun werk staat de hedendaagse mens die zijn houvast aan traditionele waarden en normen is kwijtgeraakt. Door te spelen met dubbele betekenissen in taal en beeld willen de kunstenaars de kijker een relativerende of confronterende spiegel voorhouden.

Het is voor het eerst dat Paul de Reus en Ruud de Rode, die wel bekend zijn met elkaars werk, samen exposeren. In het werk van Paul de Reus (1963) is de mens met al zijn merkwaardigheden en gebreken het hoofdthema. Het is niet de bedoeling van de kunstenaar om met zijn werk te shockeren, maar hij wil mensen wel raken. Met zijn beelden, tekeningen en installaties ontlokt hij de kijker op het eerste gezicht een lach; pas later dringt de treurigheid door.

Het werk van De Reus brengt vaak een gevoel van ongemak en onrust te weeg. Veel van zijn beelden bijvoorbeeld staan met hun gezicht tegen de muur, wat de toeschouwer nieuwsgierig kan maken, maar ook ongemakkelijk doordat het beeld er zeer afwerend uitziet. Via de titels die De Reus aan zijn werken meegeeft probeert hij de beschouwer de juiste kant op te wijzen.

Ruud de Rode (1945) maakt schilderijen en tekeningen door interactie van beeld en taal. Hij probeert zo het letterlijke figuurlijk te maken. Hierdoor ontstaat een vervreemdende soms hilarische werking.

Gedachtenkronkels vormen de basis van zijn werk. Zijn op het oog eenvoudige, cartoon-achtige schilderijen blijken bij nadere beschouwing een diepere betekenis te hebben. Een voorbeeld hiervan is het schilderij getiteld 'Onder invloed van Smarties'; een werk vol kinderlijk geschilderde figuurtjes en bomen in een pointillistische regen van smarties, waarmee de kunstenaar verwijst naar alle pillen en pepmiddelen die in het uitgaansleven worden gebruikt.

Zelf zegt De Rode over zijn werk: 'Mijn enige drijfveer is dat ik een mooi ding wil maken. Maar het is pas mooi als er iets in zit dat niet helemaal pluis is'.

Tentoonstelling Periode : 13 januari tm 11 maart 2001 Openingstijden : di tm zo 11.00-17.00 uur Bezoekadres : Bergkerkplein 1, Deventer Toegangsprijzen : Volwassenen f 2,50, CJP, 65+pas, 6 tm 16 jaar f
1. Tot 6 jaar, MJK, Vrienden Hannema-de Stuers Fundatie gratis

De tentoonstellingen in de Bergkerk Deventer worden georganiseerd onder auspiciën van de Hannema-de Stuers Fundatie, het museum gevestigd in het landelijk gelegen kasteel Het Nijenhuis bij Heino.

internet
www.museumserver.nl/hannema

Bron: Hannema-de Stuers Fundatie,


© 16-01-2001 Provincie Overijssel