Toespraken van de Minister

Toespraak van de Minister naar aanleiding van de nieuwjaars-receptie op 8 januari 2001
Mijnheer de Secretaris-Generaal,

Dames en Heren Directeurs-Generaal,

Dames en Heren,

Geachte collega's,

De ontmoeting van deze namiddag biedt mij de gelegenheid om u allen in mijn persoonlijke naam en tevens namens mijn kabinetsmedewerkers de beste wensen aan te bieden voor het nieuwe jaar. Een goede gezondheid, veel geluk in het privé-leven en voldoening en succes op professioneel vlak. Dat zijn mijn oprechte wensen voor u en voor allen die u dierbaar zijn.

Ik wens u vandaag tevens van harte te bedanken voor uw inzet en toewijding in het afgelopen jaar en u uit te nodigen om ook in 2001 verder met verenigde krachten mee te werken aan de uitbouw van een humane, moderne en slagvaardige justitie.

Vorig jaar zei ik op deze receptie dat ik bewust ben van het feit dat de overmatige invloed van sommige ministeriële kabinetten de laatste jaren veel ambtenaren heeft gedemotiveerd en een sfeer van wantrouwen heeft gecreëerd tussen beiden. Het verheugt mij dan ook van verschillende kabinetsmedewerkers te vernemen dat de laatste zes maanden de verstandhouding tussen de administratie en het kabinet er flink is op vooruitgegaan. Nu mijn kabinetsmedewerkers rechtstreeks de ambtenaar kunnen contacteren die een welbepaald dossier behandelt, verloopt de communicatie in het algemeen vlotter. Ik denk dat dit aan beide partijen een grotere genoegdoening schenkt.

Een nog veel belangrijker stap is vanzelfsprekend de implementatie en uitvoering van het Copernicusplan in de administratie justitie. De voorliggende hervorming van de Federale Overheid is noodzakelijk om de burgers van ons land terug vertrouwen te geven in de werking van haar administratie en alzo een competente, efficiënte en klantvriendelijke dienstverlening te realiseren. Deze grondige reorganisatie, ook voor ons departement, geniet mijn volle aandacht en heeft ook mijn volledige goedkeuring.

Ik weet en begrijp dat u als medewerker deze hervorming met de nodige persoonlijke aandacht opvolgt. Om alle misverstanden te vermijden, houd ik er mij aan u hier vandaag over de stand van zaken in te lichten.

Welk zijn nu de belangrijkste genomen beslissingen?
* Ons departement wordt de horizontale overheidsdienst of FOD justitie.


* Met betrekking tot het handelsrecht zal ook de Minister van Economie over een initiatiefrecht beschikken.


* De bestaande directoraten-generaal worden intern herschikt tot: rechterlijke organisatie, strafrechtelijk beleid, wetgeving, strafuitvoering en veiligheid van de staat.


* Bovendien ontstaan er nieuwe organen en functies: een auditcomité, een interne audit, een beleidsraad, een directiecomité en een cel beleidsvoorbereiding.


* De top- of managementfuncties worden mandaatfuncties.
Belangrijk is ook de timing en waarbij ik herinner aan de andere grote uitdaging die dit jaar op de politieke agenda staat, namelijk het Belgisch Europees voorzitterschap. Op uitdrukkelijk advies van de directeurs-generaal heb ik de regering gevraagd de copernicushervorming voor ons departement pas te laten plaatsvinden na dit Belgisch Europees voorzitterschap, dus in 2002. Ik reken immers op de onvoorwaardelijke steun van het departement en besef dat ook de copernicushervorming héél veel energie zal vergen. Daarom zullen andere departementen ons in dit jaar voorgaan.

Justitie is een van de drie grote pijlers waarop de federale regering haar Europees voorzitterschap zal steunen. Opnieuw moeten er stappen worden gezet in de uitbouw van een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid in de Europese Unie. Onze prioriteiten zijn geënt op de conclusies van de top van Tampere. De centrale gedachte bestaat erin dat de Europese Unie na verloop van tijd over een reëel Europees strafrechtelijk beleid moet beschikken, naar het voorbeeld van de inspanningen geleverd door de Belgische regering in het kader van het Federaal Veiligheidsplan.

De volgende onderwerpen zal ik dan ook zeker op de agenda van de Europese Raad plaatsen:

* De uniformsering van de gemeenschappelijke tenlasteleggingen en sancties betreffende een beperkt aantal belangrijke sectoren, waarbij ik vooral denk aan mensenhandel en seksuele uitbuiting van kinderen

* Voorstellen met betrekking tot de plaats van het slachtoffer in de strafrechtelijke procedure en een voorstel met betrekking tot de ontwikkeling van een netwerk van hulporganisaties bij het zoeken naar verdwenen personen, en inzonderheid kinderen, naar het voorbeeld van Child focus

* De wederzijdse erkenning van strafrechtelijke beslissingen, inzonderheid van beslissingen die ten gronde zijn gewezen, waardoor bijvoorbeeld de tenuitvoerlegging van de basisstraffen mogelijk wordt

* De oprichting van Eurojust, de voorbode van een Europees openbaar ministerie, en essentieel voor een betere coördinatie van het optreden van onze nationale rechtstelsels tegen ernstige vormen van criminaliteit

Het spreekt voor zich dat ik op uw volle inzet reken om dit alles vorm te geven en om zo ons land -en haar justitie in het bijzonder- hoog op het Europees forum te plaatsen.

Ik wens u allen een voorspoedig 2001.

Marc VERWILGHEN.