Persbericht

Kokkelvisserij in Oosterschelde zal leiden tot
hongerdood 4000 Scholeksters

Het verminderen van de hoeveelheid voor vogels gereserveerde kokkels in de Oosterschelde leidt tot de hongerdood van minimaal 4000 Scholeksters. Tijdens strenge winters kunnen zelfs tienduizenden vogels van de honger sterven. Dit concludeert Wilde Kokkels, actiegroep tegen de
schelpdiervisserij, aan de hand van een in opdracht van het ministerie van LNV uitgevoerd onderzoek.

Staatssecretaris Faber van Natuurbeheer en Visserij is van plan om de zogenaamde voedselreservering voor vogels omlaag te brengen van de huidige 5 miljoen kg kokkels naar 4,1 miljoen kilogram. De staatssecretaris legt hiermee de aanbevelingen van een op haar verzoek uitgevoerd onderzoek naast zich neer en kiest derhalve bewust voor het creëren van voedselschaarste. Faber verdedigt morgen haar beleid in de Tweede kamer.

Volgens Wilde Kokkels, actiegroep tegen de schelpdiervisserij, laat Faber de belangen van de vissers boven die van de natuur gaan. "In de Oosterschelde zijn de hoeveelheden kokkels sinds 1985 met 71% gedaald, terwijl de mosselbanken helemaal voor de vogels verloren zijn gegaan. De aantallen scholeksters zijn hierdoor met 30% achteruit gegaan. Om verdere achteruitgang te voorkomen heeft LNV in 1999 meer voedsel voor de vogels gereserveerd. Dit betekende in de praktijk het sluiten van de kokkelvisserij. De staatssecretaris wil nu nog maar 4,1 miljoen kg kokkels voor de vogels laten liggen, waardoor 4000 Scholeksters zullen sterven en de visserij gewoon weer mogelijk wordt. Wilde Kokkels vindt het niet te begrijpen dat er in een Nationaal Park als de Oosterschelde schelpdieren worden weggevist ten koste van Scholeksters. Juist in deze zeearm met zijn dure natuurvriendelijke stormvloedkering moet het belang van de natuur voorop staan.", aldus Martijn de Jong, woordvoerder namens Wilde Kokkels.

Volgens het onderzoek van de onderzoeksinstituten Alterra, RIVO en RIKZ (Rijkswaterstaat) hebben de Scholeksters in de Oosterschelde jaarlijks 5,8 miljoen kilo aan kokkelvlees nodig om te kunnen overleven. De Staatssecretaris legt de conclusies van dit op haar verzoek uitgevoerd onderzoek echter naast zich neer en komt met een eigen, veel lagere schatting. Zij bereikt dit getal van 4,1 miljoen kg door consequent met de laagste schattingen over voedselgebruik te rekenen. Bovendien voert ze een extra korting van 10% op bovenop de uitkomst van haar berekeningen. Deze korting is een politieke keuze die op geen enkele wijze wetenschappelijk wordt onderbouwd. Door deze willekeurige korting kunnen de vissers weer gaan vissen en verdwijnt het voedsel voor 4000 scholeksters.

Wilde Kokkels vreest bovendien voor het leven van de Scholeksters in de Waddenzee. "Tijdens strenge winters vluchten duizenden vogels uit de Waddenzee naar Zeeland. Door het wegvissen van alle extra kokkels is ook hier geen voedsel meer te vinden en vliegen de vogels door naar Frankrijk, rechtstreeks naar de jachtgebieden van Franse jagers. In de elfstedenwinter van 1997 zijn duizenden Scholeksters in Noord-Frankrijk neergeschoten. Dit feit, gevolgd door de hongerdood van 20.000 Eidereenden afgelopen winter in de Waddenzee, is voor ons aanleiding om te pleiten voor een onmiddellijk verbod op de kokkelvisserij in Nederland ".

De actiegroep Wilde Kokkels is een initiatief van een groep jongeren en wetenschappers, allen natuurliefhebbers. Wilde Kokkels is het vervolg op de actie "Schelpen voor Vogels", die afgelopen oktober in Groningen is gevoerd. Een vijftigtal actievoerders overhandigde toen, tijdens het Internationale Waddenzee-symposium, een open brief aan staatssecretaris Faber. Deze brief met argumenten tegen de schelpdiervisserij was ondertekend door 200 biologen, 20 natuurorganisaties waaronder Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en Greenpeace, alsmede door 800 sympatisanten.


-----Informatie voor de pers-------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn de Jong, tel 050-3604402 / 06-15163757.

Het onderzoeksrapport waarop bovenstaande uitspraken zijn gebaseerd staat op
http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2000/par00294.pdf

De brief van mevrouw Faber aan de Tweede Kamer staat op http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2000/par00294.htm

De aankondiging van de vergadering van de Vaste
Kamercommissie Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, woensdag aanstaande, staat op
http://www.parlement.nl/ver/vci/docs/a78344.htm

De open brief gericht aan de staatssecretaris staat op http://www.wildekokkels.nl