Senter

Persbericht van Senter

Fiets voor dwarslaesiepatiënt ontwikkeld met T&S-subsidie

Den Haag 16 januari 2001 - Een ligfiets met drie wielen, aangedreven door de valide armen en invalide benen van een persoon met een dwarslaesie, is een van de vele producten die zijn ontwikkeld met subsidie uit de programma's Technologie & Samenleving (T&S) (Re)integratie van arbeidsgehandicapten en Preventie van arbeidsuitval van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische Zaken. De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van technologische oplossingen om arbeidsuitval te voorkomen en de kansen op de arbeidsmarkt van mensen met een functiebeperking te vergroten. In 2000 hebben veertien projecten een T&S-subsidie ontvangen. In 2001 is NLG 3 miljoen (EUR 1,36 miljoen) beschikbaar voor nieuwe projecten.

Het doel van de T&S-programma's is bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties aan te sporen hun ontwerpcapaciteiten en kennis van technologie in te zetten om enerzijds risico's in het arbeidsproces te verkleinen en anderzijds mensen met een handicap aan het werk te houden of te helpen. Voorbeelden zijn: materiële werkaanpassingen, zoals persoonlijke hulpmiddelen en speciaal gereedschap; veranderingen aan werkruimten en aangepaste machines.

Een projectvoorbeeld dat arbeidsuitval helpt voorkomen is de ontwikkeling van een elektrische tang voor het aan elkaar binden van stalen wapeningsstaven die betonconstructies verstevigen. Betonvlechters staan nu voorover gebukt en draaien met een gewone tang de staven aan elkaar. Dit werk leidt vaak tot rug- en RSI-klachten. De nieuwe tang schiet clips om de wapeningsstaven, waardoor de fysieke belasting van de betonvlechters minder wordt.

Projectvoorstellen
Het indienen van projectvoorstellen kan in 2001 van 12 maart t/m 13 april en van 27 augustus t/m 28 september (onder voorbehoud van de definitieve bekendmaking in de Staatscourant). Het subsidiepercentage bedraagt maximaal 50 procent van de kosten met een maximum van NLG 200.000 (EUR 90.756,04) per project.
Bij (Re)integratie van arbeidsgehandicapten moeten de projectvoorstellen betrekking hebben op optimalisering van de (individuele) werkplek, materiële werkaanpassingen ter ondersteuning van perceptie, cognitie en leren of ter verbetering van de toegankelijkheid van de werkplek. Bij Preventie van arbeidsuitval moeten de projecten zich richten op risico's die op het werk veroorzaakt worden door overbelasting in het bewegingsapparaat; repeterende bewegingen; schadelijk geluid; stof of oplosmiddelen. Een gebruikerstest moet deel uitmaken van de projectactiviteiten, om een goede afstemming van vraag en aanbod te waarborgen. Organisaties kunnen projectvoorstellen indienen als zij een technologie ontwikkelen of in huis hebben die inzetbaar is voor het beoogde doel.

Programma Technologie & Samenleving (Re)integratie van arbeidsgehandicapten en Preventie van arbeidsuitval zijn onderdelen van het interdepartementale stimuleringsprogramma Technologie & Samenleving (T&S). Beide deelprogramma's zijn een initiatief van de Ministeries van Economische Zaken (EZ) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Senter voert het T&S-programma uit. Voor meer informatie: secretariaat T&S, telefoon (070) 361 03 39/05 97.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat overheidsbeleid uitvoert op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in Nederland.