Persbericht Trimbos-instituut

VAKER PSYCHISCHE KLACHTEN ONDER HOMOSEKSUELEN

Utrecht, 16 januari 2001. Psychische klachten komen bij homoseksuelen beduidend vaker voor dan bij heteroseksuele personen. Dit geldt in sterkere mate voor homoseksuele mannen dan voor homoseksuele vrouwen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 7000 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 64 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut en wordt gepresenteerd in het tijdschrift "Archives of General Psychiatry".

Tot in de jaren zeventig werd homoseksualiteit beschouwd als een stoornis. Nadat homoseksualiteit in 1973 van de officiële lijst van psychische stoornissen verdween, is vaak gesteld dat er geen verschillen zijn in de geestelijke gezondheid van homoseksuele- en heteroseksuele personen. Nu blijkt dat stemmings- en angststoornissen bij homoseksuele mannen in het jaar voor de peiling, ruim zeven keer vaker voorkomen dan bij heteroseksuele mannen. Homoseksuele mannen hadden een bijna drie keer grotere kans dan heteroseksuele mannen om in dat jaar twee of meer psychische stoornissen te hebben gehad. Bij homoseksuele vrouwen kwamen stoornissen in verband met gebruik van alcohol en drugs ruim vier keer vaker voor dan bij heteroseksuele vrouwen.

Wanneer naar het hele leven wordt gekeken komen stemmings- en angststoornissen bij homoseksuele mannen vaker voor dan bij heteroseksuele mannen. Homoseksuele vrouwen hebben een ruim twee keer zo grote kans als heteroseksuele vrouwen om in hun leven minstens één depressie mee te maken. Ook raken zij vaker in hun leven afhankelijk van alcohol en drugs. Alcoholmisbruik is de enige stoornis die bij heteroseksuele mannen vaker voorkomt dan bij homoseksuele mannen. Het aantal homoseksuele vrouwen dat ooit een of meer psychische stoornissen heeft gehad is ruim twee en een half maal zo groot als bij heteroseksuele vrouwen.

De verschillen komen als een verrassing. Nederland kent ten aanzien van homoseksualiteit een bijzonder tolerant sociaal klimaat. Vaak wordt dan ook verondersteld dat homoseksuelen in de Nederlandse samenleving volledig geïntegreerd zijn. Toch ligt het voor de hand dat de maatschappelijke omstandigheden waaronder personen hun homoseksualiteit ontdekken en beleven bijdraagt tot psychische druk. Nader onderzoek zal duidelijk moeten maken wat de precieze achtergronden zijn van de verschillen en op welke wijze zij kunnen worden voorkomen of weggenomen.

Same-sex sexual behavior and psychiatric disorders Findings from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS)
Theo G.M. Sandfort, PhD; Ron de Graaf, PhD; Rob V. Bijl, PhD; Paul Schnabel, PhD

Maakt onderdeel uit van het NEMESIS-project van het Trimbos-instituut



_____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11



index Homepage