Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Som eindelijk meer dan geheel der delen

NWO-onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben een programma geschreven dat 128 computers laat samenwerken bij het oplossen van schuifpuzzels en andere spellen. Het computercluster lost een schuifpuzzel gemiddeld 138 maal sneller op dan een pc.

Om de computers te laten samenwerken, maakten de onderzoekers een set nieuwe rekenregels. Dit nieuwe parallelle algoritme resulteerde in snelheidswinst. Het algoritme mijdt dubbel rekenwerk en zorgt dat de 128 processoren niet op elkaar staan te wachten.

De informatici perfectioneerden hun rekenregels voor het oplossen van schuifpuzzels. Hun handige gebruik van het grote geheugen van de 128 computers zorgde dat het algoritme 138 maal sneller werkte dan een enkele computer. Conventionele algoritmen blijven steken op maximaal 78 maal sneller.

Bij spellen die door één speler gespeeld worden, bereikt het programma de beste prestaties.

Voor schaken en vier-op-een-rij lag de snelheidswinst lager, omdat bij spellen voor twee spelers het spel grilliger verloopt. Dat maakt het moeilijker om alle processoren nuttig bezig te houden.

De onderzoekers noemen hun programma Multigame; niet alleen omdat de software op meerdere computers tegelijk werkt, maar ook omdat het programma diverse spellen kan spelen en gemakkelijk kan worden aangepast voor andere spellen. Multigame vergemakkelijkt de taak van de spelletjesprogrammeur. De programmeur beschrijft in eenvoudige taal de regels van het spel waarna Multigame zorgt dat het spel werkt op een parallelle computer. De programmeur moet wel, net als vroeger, aangeven hoe het systeem goede en slechte bordstellingen herkent.

De informatici, gefinancierd door NWO-Exacte Wetenschappen, gaan door met Multigame. Niet voor het spelen van spellen, maar voor onderzoek naar efficiënte zoekmethoden met parallelle computers.



Nadere informatie bij:

* drs. John Romein (VU, Wiskunde en Informatica)
* tel. (020) 4447746 of (020) 4447733 (promotor prof.dr.ir. Henri Bal), fax (020) 4447653

* e-mail john@cs.vu.nl

* Promotie 18 januari 2001

Het nieuwe programma Multigame zorgt dat een parallelle computer met 128 processoren 138 maal sneller werkt dan een computer met één processor. Bronvermelding illustratie: Eric Romein. Illustratie alleen gebruiken in de context van dit onderzoek.